TÉMA

Pyramida

Stavbě egyptských pyramid pomohlo ztracené rameno řeky Nil, uvádí nová studie

Pyramidy v Gíze se západně od Nilu tyčí jako zvlášť pravidelné horské pásmo už čtyři a půl tisíce let. Cheopsova (Chufuova) pyramida, postavená na památku tohoto panovníka čtvrté dynastie, zabírá plochu 5,2 hektaru a v době svého vzniku (zhruba 2560 let před naším letopočtem) se vypínala do výše 146 metrů. Stavba pyramidy ale byla obestřena záhadou – starověkým architektům se nějak podařilo od břehů Nilu přes poušť k pyramidovému poli dopravit 2,3 milionu vápencových a žulových bloků, z nichž každý vážil v průměru přes dvě tuny, píše list The New York Times.
4. 9. 2022|

30 let zpět: Chlebový happening dokončen po 25 letech

Po 25 letech mohl spisovatel a někdejší emigrant Eugen Brikcius v Praze dokončit chlebový happening, který v roce 1967 rozehnala Veřejná bezpečnost. Akce se vedle parašutistů účastnili i politici a známé osobnosti. Zajímavostí na reportáži je také fakt, že pořadatel akce, přestože je v příspěvku několikrát zmíněn, není divákovi ani blíže představen a na obrazu se objeví jen spíše náhodou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 6. 2022|

Do kutnohorské kostnice se vrátí pyramida z lidských kostí

Do kutnohorské kostnice by se už letos měla vrátit opravená pyramida z lidských kostí. S jejím rozebíráním kvůli statickému zajištění kostela začali restaurátoři v roce 2018. Jednotlivé lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, očistili a konzervovali a po osazení dřevěné konstrukce je začnou skládat zpátky. Kdy bude pyramida hotová, není úplně jasné, restaurátoři by to ale rádi stihli do konce roku. V někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou celkem čtyři pyramidy z kostí, opravena bude zatím první v severozápadní části.
31. 3. 2022|

Egypt veřejnosti poprvé zpřístupnil 4600 let starou Lomenou pyramidu

Egypt pro návštěvníky otevřel Lomenou pyramidu faraona Snofrua, která leží v nekropoli Dahšúr jižně od Káhiry. Svůj název získala díky neobvyklému tvaru. Egypťané chtějí zpřístupněním jedné ze svých nejstarších zachovaných pyramid nalákat turisty z přeplněné Gízy na méně známá místa.
14. 7. 2019|

Nejen v Egyptě a Peru. Slavnou pyramidu postavili před 30 lety i v Louvru

Podle legendy je pyramida vytvořena z ďábelského počtu 666 tabulek a podle bestselleru Šifra mistra Leonarda je pod ní skryt hrob Máří Magdaleny. Nic z toho není pravda, přesto pyramida ze skla a oceli v centru Paříže přitahuje ročně miliony návštěvníků. Prochází přes ní do muzea Louvre, mimo jiné za slavným obrazem tajemné Mony Lisy. Muzeum bylo v Louvru otevřeno za Velké francouzské revoluce, u příležitosti jejího dvoustého výročí – 29. března 1989 – přibyla odvážná pyramida podle návrhu architekta Ieoha Minga Peie.
29. 3. 2019|

Vědci objevili v Cheopsově pyramidě neznámý prostor. „Velké prázdno“ měří 30 metrů

Velká Cheopsova pyramida v Egyptě má další tajemství. Mezinárodní vědecký tým v odborném časopise Nature oznámil, že se v pyramidě nacházejí doposud neznámé prostory.
2. 11. 2017|

Kukulkánova pyramida v Mexiku je jako matrjoška. Uvnitř skrývá dvě menší pyramidy

Slavná Kukulkánova pyramida ve východním Mexiku, která bývá společně s dalšími stavbami někdejšího mayského města Chichén Itzá řazena mezi sedm novodobých divů světa, obsahuje dvě menší pyramidy. Oznámili to mexičtí archeologové, kteří stavbu přirovnali k „matrjošce“ –tradiční ruské dřevěné hračce nejčastěji v podobě panenky, která se skládá ze dvou částí a která v sobě ukrývá několik stále menších figurek.
22. 11. 2016|