Poslední loučení umírající chobotnice s mláďaty. Nejlepší snímky oceánu ukazují, co se děje nad hladinou i pod ní

Turisté i fotografové se po covidové pauze vrátili k mořím a oceánům. A fotili tam. Nejlepší snímky všeho, co se odehrává kolem hladiny, nyní vyhlásila mezinárodní soutěž.

Soutěž Ocean Art Underwater Photo Competition pořádaná organizací Underwater Photography Guide vyhlásila výsledky největší světové soutěže o nejlepší podmořskou fotografii na světě.

Vítězným snímkem letošního ročníku se stala fotografie pořízená v oceánu u Palm Beach na Floridě. Kat Zkouová na ní zachytila poslední okamžiky matky chobotnice a jejích mláďat – jen chvíli předtím, než samice zemře stářím.  

Celkové odměny v soutěži dosáhly částky více než 100 tisíc dolarů. Organizátoři využili toho, že po pandemické přestávce se lidé vrátili k cestování, a tedy i k mořím a oceánům. V letošním ročníku soutěže měla premiéru nová kategorie mobilních telefonů, v níž se objevily inspirativní snímky pořízené pomocí nástroje, který má v kapse téměř každý milovník oceánů. Celkem se tak soutěžilo ve čtrnácti kategoriích. Porotci hodnotili tisíce příspěvků z 96 zemí.

V porotě Ocean Art 2022 zasedli podvodní fotografové Tony Wu, Mark Stricklandová a Marty Snyderman.

Podívejte se na vybrané snímky: