OBRAZEM: Znepokojivou krásu mikrosvěta odhalila prestižní fotografická soutěž

Nejprestižnější světová soutěž v mikroskopické fotografii Nikon Small World zná vítěze. Podívejte se na nejlepší snímky 45. ročníku soutěže, která ukazuje svět v detailu, jaký obyčejné oko nemůže nikdy vidět.

Soutěž Nikon Small World už téměř půlstoletí ukazuje fascinující svět pod mikroskopem. Slouží nejen k pohledu do makrosvěta, ale současně přibližuje veřejnosti, jak významné a současně vědecky přínosné mohou být fotografie toho, co lze vidět pouze mikroskopy. 

Vítězem se stal snímek Teresy Zgodové a Teresy Kuglerové, který zobrazuje embryo želvy. „Mikroskopická fotografie nám umožňuje zazoomovat na ty nejmenší organismy a stavební kameny, z nichž se skládá náš svět. Díky ní si můžeme užít ty nejdrobnější věci v životě, jichž si mnohdy nevšimneme,“ uvedla Kuglerová.

Tato soutěž je nejprestižnějším zápolením světových fotografů, kteří se specializují na zobrazení mikrosvěta. Práci přihlášených fotografů hodnotila odborná porota ve složení Denisa Wagnerová, Rita Stracková, Tom Hale a Eric Clark.

„Naším cílem vždy bylo ukázat, jak se prolínají umění a věda. Jak se vyvíjí stále nové zobrazovací a mikroskopické metody, ukazují nám naši vítězové pokrok v těchto technologiích. První místo letos není výjimkou,“ uvedl Clark.

Letos tato komise vybrala mezi zajímavé snímky také jednu fotografii českého původu – snímek Miroslava Zita z Prachatic, který zachycuje tyčinky trubače kořenujícího:

Tyčinky trubače kořenujícího
Zdroj: Miroslav Zit/Nikon Small World

Vítězné snímky ze soutěže budou vystaveny v průběhu roku v řadě slavných muzeí.

Podívejte se i na snímky z minulých ročníků této soutěže: