NASA ocenila snímek meteorů z Lyry nad Sečskou přehradou

Fotografií dne se podle webu APOD, který provozuje americká kosmická agentura NASA, stal snímek meteorů nad Sečskou přehradou, který pořídil český fotograf Petr Horálek.

Kompozitní obraz obsahuje přes 33 meteorů z meteorického roje Lyrid, který se na obloze objevil v dubnu letošního roku. Prolétly nad břehem vodní nádrže Seč v České republice. Jsou zde také vidět jasné hvězdy Vega a Altair, planeta Jupiter a centrální pás Mléčné dráhy.

„Odkud ty všechny meteory pocházejí? Co se směru na obloze týká, tak odpovědí je, že ze souhvězdí Lyry (Malé harfy). Meteorický roj, který vrcholí každý duben, je znám jako Lyridy –⁠ tedy meteory, které se zdají vylétat z právě z Lyry. Co se mateřského tělesa týká, tak zbytky velikosti zrnek písku, které Lyrydy tvoří, pocházejí z komety Thatcher,“ uvádí NASA na webu.

Tato kometa má dobře definovanou dráhu kolem Slunce a část této dráhy, která se přibližuje k Zemi, se promítá do souhvězdí Lyry. Když Země tuto dráhu protíná, tak se radiant, ze kterého trosky komety padají, jeví v Lyře.

APOD a Horálek

Pro autora snímku, českého fotografa Petra Horálka, jde už o několikanásobný úspěch v této prestižní soutěži –⁠ celkem se v ní jeho fotografie objevila po čtyřiadvacáté. Sečská přehrad je místem, které je v ní zobrazováno vůbec nejčastěji - už pětkrát. APOD, neboli Astronomy Picture of the Day (Astronomická fotografie dne), vznikla už roku 1996, od té doby přináší každý den nejzajímavější snímky blízkého i vzdáleného vesmíru.

Podívejte se na další oceněné fotografie Petra Horálka:

ISS před Sluncem – mozaika
Zdroj: Petr Horálek
Duškova chata na Oravě
Zdroj: Petr Horálek/Petr Horálek/ APOD
Kdysi dávno za zimního slunovratu
Zdroj: Petr Horálek
Oceněný snímek Petra Horálka
Zdroj: Petr Horálek/ESO/Juan Carlos Casado/IAC (TWAN)/APOD NASA
Záznam dopadu asteroidu na Měsíc 21. ledna 2019 z Kapverdských ostrovů
Zdroj: Petr Horálek