Lékaři poprvé změnili u dárcovské ledviny krevní skupinu

Vědcům se podařilo změnit krevní skupinu tří dárcovských ledvin. Jde podle nich o převratný objev, který by mohl výrazně zvýšit šance pacientů čekajících na nalezení vhodného orgánu.

Objev může mít zvláštní význam pro lidi s vzácnějšími krevními skupinami, kteří často mají větší obtíže při nalezení vhodného dárce. Ledvinu od člověka s krevní skupinou A totiž nelze darovat člověku s krevní skupinou B a naopak. Změna krevní skupiny ledviny na univerzální 0 ale znamená, že lékaři by tento orgán mohli transplantovat jakémukoli pacientovi.

Nejvíce se to týká etnických menšin. Černoši a lidé z dalších minoritních skupin totiž ve Velké Británii, kde výzkum probíhal, čekají na transplantaci často o rok déle než bělošští pacienti, protože je u nich větší pravděpodobnost vzácnější krevní skupiny typu B. U těchto skupin je také nižší míra dárcovství. Černoši a příslušníci dalších menšin tvořili v letech 2020 a 2021 ve Spojeném království jen něco málo přes devět procent všech dárců orgánů, současně ale představovali asi třetinu lidí na čekacích listinách na transplantaci.

Přístroj na změnu krevní skupiny

Vědci z Cambridgeské univerzity použili speciální zařízení, které se připojuje k ledvině a umožňuje průchod okysličené krve orgánem, aby se lépe uchoval pro budoucí použití. Dárcovskou ledvinu poté propláchli krví napuštěnou enzymem, který změní krevní skupinu na 0. Celý proces trval u tří ledvin pouze několik hodin.

Doktorandka Serena MacMillanová, která se na studii podílela, uvedla pro BBC News, že je „velmi vzrušující přemýšlet o tom, jak by to mohlo ovlivnit životy mnoha lidí“.

Co bude dál

Dalším krokem v tomto výzkumu je zjistit, jak bude změněná ledvina reagovat na obvyklou krevní skupinu pacienta v jeho běžném krevním oběhu. Vědci to otestují pomocí přístroje ještě předtím, než orgán transplantují.

Výzkum by měl být v příštích měsících publikován v odborném časopise British Journal of Surgery. Lékařka Aisling McMahonová, která vede oddělení výzkumu v charitativní organizaci Kidney Research UK, označila tuto práci za „potenciálně převratnou“.