Transplantace v Česku: Nejčastější jsou ledviny, svízel je s plícemi

UDÁLOSTI: Transplantacím prospívá přeshraniční spolupráce (zdroj: ČT24)

Čeští lékaři loni provedli 808 transplantací, což je o patnáct víc než v předchozím roce, mezi dárci převažují zemřelí. Vyplývá to ze statistik Koordinačního střediska transplantací (KST), které funguje jako republiková centrála. Nejčastěji transplantovaným orgánem jsou ledviny.

Ledviny se v Česku transplantují už více než padesát let a jen v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a na pracovišti, které vzniku IKEM předcházelo, za tu dobu evidují přes 6000 transplantovaných ledvin. Dnes se tohoto orgánu každoročně dočká kolem pěti set pacientů a čekací doba se pohybuje kolem jednoho roku.

„Máme dvě ledviny a z každého dárce můžeme uspokojit dva příjemce. Je to poměrně technicky snadná operace, není tak komplikovaná jako například transplantace plic,“ vysvětluje hojnost tohoto zákroku ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec.

Zatímco v případě ledvin se tak pacienti počítají ve stovkách, nové plíce v loňském roce dostalo jen čtyřiadvacet Čechů. Potenciálních dárců sice bylo šestkrát víc, najít vhodné plíce ale podle lékařů není jednoduché. „Velmi rychle ztrácejí svoji funkci, často jsou v plicích infekce, které nám orgán nedovolí použít pro transplantaci,“ podotýká přednosta třetí chirurgické kliny z 1. Lékařské fakulty UK a motolské nemocnice Robert Lischke.

Pomáhá i cizina

Celkově lékaři v loňském roce provedli 808 transplantací, což je o patnáct více než o rok dříve. Orgány získali od 262 zemřelých a 49 žijících dárců a čekaly na ně bezmála dva tisíce lidí – nejvíc v historii.

Lékaři se setkávají i s případy, kdy na české čekací listině nenajdou pro orgán vhodného příjemce, třeba kvůli velikosti nebo krevní skupině, a v takových případech může pomoct někomu z jedenácti dalších států společného evropského programu, mezi které patří například Velké Británie nebo Itálie. Ty na oplátku pomáhají Česku.

„V České republice se jedná o pět pacientů, kteří dostali orgán ze zahraničí, jeden jsme zatím naopak vyvezli,“ informuje zástupce ředitele transplantačního střediska Přemysl Frýda s tím, že mezi zachráněnými českými pacienty bylo i pětiměsíční děvče. Díky programu sdílených orgánů se podařilo transplantovat jednatřicet pacientů a nejvíc možností záchrany života a zdraví nabídla Francie: třináct orgánů.

Vydáno pod