Ebolu dokázalo rozšířit jen několik osob, ukázala analýza

Poslední velkou nákazu virem ebola nejvíce přenášela naprostá menšina infikovaných, nejvíce nakažliví byli mladší a starší lidé. S odkazem na vědeckou zprávu, kterou publikovala Národní akademie věd Spojených států, o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

  • Je jednou z nejobávanějších chorob na světě; Světová zdravotnická organizace zahrnuje její virus do čtvrté (tedy nejvyšší) rizikové skupiny patogenů. Infekce z této skupiny představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu zástupců této skupiny také platí, že zatím není k dispozici efektivní léčba nebo bezpečná prevence.

Téměř dvě třetiny případů nákazy virem ebola podle zprávy způsobila jen tři procenta infikovaných. Tito takzvaní „super-přenašeči“ byli převážně lidé mladší 15 let nebo naopak starší 45 let. Vědci doufají, že poznatky z výzkumu pomohou lépe pochopit, jak se nemoc šíří. To by potenciálně mohlo v budoucnu dostat epidemii dříve pod kontrolu.

Vědci zkoumali případy nákazy virem ve Freetownu a v okolních oblastech v Sieře Leone. Sledovali, kde se objevovaly případy nákazy, a podle toho označovali potenciální šiřitele a s nimi spojený počet infikovaných.

Vysvětlení není jasné

Nicméně podle virologa z Královské univerzity v Londýně Stevena Rileyho je možné, že mladí a starší šířili nákazu nejčastěji, protože o ně členové jejich komunity více pečovali.

Ebola momentálně není největším rizikem:

Epidemiolog: MERS je pro Západ nebezpečnější než ebola (zdroj: ČT24)

Virolog Jonathan Ball z Nottinghamské univerzity rovněž zastává názor, že zatím není jasné, zda častější šíření nákazy v určitých věkových skupinách více ovlivňují biologické či sociální faktory. Poznatky však podle něj mohou pomoci zpomalit šíření nákazy. Lékaři se během potenciální epidemie mohou soustředit na to, aby v první řadě, například vakcinací, zabránili nejvíce infekčním skupinám v šíření nákazy.

Ebola infografika
Zdroj: ČT24

Ebola se začala šířit v prosinci 2013 nejprve v Guineji. Posléze zasáhla i Sierru Leone a Libérii a několik případů se objevilo rovněž v Nigérii a v Mali. Pacienti, kteří se ebolou nakazili v Africe, nemoci podlehli i v USA a ve Španělsku. Konec epidemie ohlásila WHO v loňském roce.

Největší epidemie eboly
Zdroj: ČT24