Dým z lesních požárů omezuje růst dětí, ukázal výzkum v Indonésii

Mohutné lesní požáry způsobují problémy nenarozeným dětem. Ty, které byly ještě v dělohách matek vystaveny škodlivinám z vypalovaných pralesů, dosahují nižšího vzrůstu a podle týmu výzkumníků z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně a Národní univerzity v Singapuru jsou následně znevýhodněny také socioekonomicky. Zisky z vypalování pralesů, které v Indonésii ustupují palmovým plantážím, jsou navíc podle vědců výrazně nižší než škody způsobené obyvatelstvu.

Práce vyšla na konci února v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Kombinuje údaje o 560 dětech, které se narodily po rozsáhlých lesních požárech v roce 1997. Do výzkumu byla následně zahrnuta i data o příjmech, stravování, klimatických faktorech a demografických detailech. Socioekonomické údaje sledovaných rodin zaznamenávali vědci až do roku 2014.

Děti vystavené dýmu z lesních požárů měřily ve svých 17 letech průměrně o 3,3 centimetru méně než jejich vrstevníci, kteří škodlivinám vznikajícím při vypalování lesa vystaveni nebyli.

„Protože výška dospělých je spojena s jejich příjmem, naznačuje to asi o 3 procenta nižší příjmy pro necelý milion indonéských dělníků, kteří se narodili během této doby,“ napsali autoři práce. „Zatímco starší výzkumy se zaměřovaly na úmrtí spojená s lesními požáry, my ukazujeme, že i přeživší trpí nevratnými škodami,“ dodali.

Podle autorů studie je nemožné tyto škody napravit. Navíc jsou vyšší než zisky spojené s vypalováním lesů.

V Indonésii, kde výzkum probíhal, dochází k masivnímu vypalování lesů ve prospěch vysazování palmových plantáží. „Existují nepříliš drahé způsoby, jak se těmto ohňům vyhnout, takže pálení pralesů je velmi krátkozraký způsob, jak vylepšovat a posilovat ekonomiku,“ upozorňují vědci.

Požáry v Indonésii způsobily čtvrtinu celkových uhlíkových emisí

Rok 1997 byl v Indonésii abnormálně suchý, takže se ohně, které měly uvolnit místo palmovým plantážím, dostaly mimo kontrolu.

Během léta zasáhly požáry jedenáct milionů hektarů lesů a způsobily masivní vystavení populace znečištěnému vzduchu. Globální uhlíkové emise byly toho roku tvořené ze čtvrtiny právě tímto požárem.