Navzdory celosvětové kritice mizí další hektary pralesů kvůli palmovým plantážím. Velké společnosti tak získávají plochu pro palmy, jejichž olej platí za jednu z nejužívanějších surovin na světě. Kvůli tomu však mizí přirozené prostředí pro ohrožené druhy – dopadům se na Borneu věnují i čeští vědci. Natáčela s nimi exkluzivně zpravodajka Barbora Šámalová.
Pralesy i vzácné druhy dál ustupují palmovým plantážím. Svědkem byla i kamera ČT
V centru české pozornosti na Borneu je třeba kahau nosatý – jeden z nejvíce ohrožených primátů. Žije pouze na Borneu a za jeho přežití už bojuje 11 let zoolog Stanislav Lhota. I on za tu dobu pozoruje zcela jasnou změnu krajiny.
„Podstatná část pralesů podél velkých řek je určena k proměně. Budou se tam stavět průmyslové komplexy, zakládat plantáže, stavět obytné čtvrti,“ říká vědecký pracovník z ústecké ZOO.
Palmový olej je klíčovou složkou mnoha výrobků běžné spotřeby, jako jsou šampony, zubní pasta, zmrzlina či rybí prsty, a poptávka po něm v posledních desetiletích stoupá.
Ekologičtí aktivisté dlouhodobě upozorňují, že masivní používání palmového oleje vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobuje rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii.
Česká televize natočila požár na pozemku jednoho z největších světových výrobců palmového oleje. Firma se přitom podle zoologů zavázala, že od záměrného vypalování pralesa odstoupí.
Po zaslání záběrů společnost požár popřela s odkazem na satelitní snímky. Ty ale zachytí jen velký oheň, který se vymkl kontrole. K podchycení záměrného vypalování pralesa nestačí.
A tak Češi navzdory okolnostem i nadále pracují na záchraně vzácných živočichů. Letos chtějí spočítat všechny zástupce druhu kahau na Borneu. „Dá se zjistit, které oblasti obsahují pro kahau nejzajímavější mangrovy z nutričního hlediska. Potom můžeme říct, která oblast by měla být chráněná,“ vysvětluje botanik Tomáš Koubek z Přírodovědecké fakulty UK.
Výzkum opic je jenom částí rozsáhlého programu za záchranu Balikpapanského zálivu. Češi na něm spolupracují s Indonésany a odborníky z celého světa.
- Palmový olej se v posledních asi třiceti letech stal jedním z nejpoužívanějších rostlinných produktů.
- Zhruba polovina všech balených výrobků v supermarketech obsahuje nějakou formu palmového oleje.
- Palmový olej nachází uplatnění především v potravinářství, tj. ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách a pečivu, v čokoládových polevách, oříškových a čokoládových pomazánkách, zmrzlinách, instantních polévkách, bramborových lupíncích, kojeneckých výživách, u nebalených potravin se pak používá především do slaného a sladkého pečiva.
- Hojně se na něm smaží a peče v pohostinství. Kromě toho se využívá při výrobě nejrůznější kosmetiky – mýdel, šampónů, krémů, rtěnek, řasenek, zubní pasty aj. drogerie, čisticích a mycích prostředků, do léčiv včetně potravinových doplňků i na výrobu svíček.
- Lze jej najít také v průmyslových mazivech, v krmivu pro hospodářská i domácí zvířata, používá se při výrobě energie a stále více se přidává do biopaliv.