Astronautům hrozí erektilní problémy, zjistili vědci. NASA hledá řešení

To, že delší pobyt ve vesmíru představuje zdravotní riziko například kvůli řídnutí kostí, svalové atrofii nebo možným psychickým obtížím, se ví už delší dobu. Nově ale vědci zjistili, že astronautům hrozí po návratu na Zemi i poruchy erekce.

Díky laboratornímu výzkumu na krysách američtí odborníci dospěli k závěru, že kosmické záření a vliv snížené gravitace poškozují funkci erektilní tkáně a že negativní dopady můžou trvat desítky let.

Výzkum podpořený americkou Národní agenturou pro letectví a vesmír (NASA) je podle autorů první, který se zabýval dopady kosmického záření na sexuální zdraví astronautů. Podle nich je třeba tématu věnovat větší pozornost a zaměřit se na to, jak negativním procesům ve tkáních při delších pobytech ve vesmíru předcházet.

Čím déle v kosmu, tím větší je riziko

„Negativní účinky kosmického záření mohou být dlouhodobé, zlepšení dosažené tím, že se zaměříme na oxid dusnatý a redoxní reakce ve tkáních, ale ukazuje, že tyto poruchy erekce mohou být léčitelné,“ uvedl jeden z autorů studie Justin La Favor z Floridské univerzity.

Varování přichází v době, kdy se NASA i další národní kosmické agentury připravují na dlouhodobější průzkum vzdálenějšího vesmíru pomocí pilotovaných misí. V rámci mise Artemis by mohli astronauti vyrazit k Měsíci možná už v příštím roce, let k Marsu je zatím plánován na období po roce 2040.