Vím, že moje působení nebylo bezchybné, zato vždy v plném nasazení, řekla Čaputová

Projev končící slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (zdroj: ČT24)

Slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové končí v sobotu její pětileté funkční období. V čele země ji vystřídá Peter Pellegrini. Na závěr svého mandátu pronesla Čaputová v pátek odpoledne rozlučkový projev, v něm shrnula prezidentské funkční období. Na konci projevu zazněla slovenská hymna.

Za důležitou součást práce prezidentky Čaputová považovala mimo jiné ochranu ústavnosti. V projevu zavzpomínala, že v případě potřeby se nebála využít práva veta, případně požádala Ústavní soud o posouzení dané problematiky. Ve většině podání prý soud potvrdil relevantnost argumentů prezidentské kanceláře.

Slovensko podle končící prezidentky čeká velký úkol – posílit důvěru a pochopení mezi lidmi navzájem, země je podle ní rozdělená a zraněná.

Čaputovou „obzvláště těší“, že Nejvyšší kontrolní úřad SR neshledal v činnosti prezidentské kanceláře žádné porušení právních předpisů a že vnitřní kontrolní systém kanceláře prezidentky může podle NKÚ sloužit jako „vzor dobré praxe“ i pro ostatní instituce.

Pro prezidentku byla důležitá ochrana klimatu

Významnou kapitolou jejího prezidentského působení byla také ochrana životního prostředí a klimatu. „S mým týmem jsme se snažili jít příkladem,“ zavzpomínala s tím, že prezidentská kancelář zavedla množství opatření, která znamenají příspěvek k ochraně klimatu, ale také úsporu energií či veřejných peněz.

Události: Projev prezidentky Čaputové na konci pětiletého funkčního období (zdroj: ČT24)

Prezidentka uvedla, že její administrativa vzdělávala mladé lidi v otázkách ochrany klimatu. Mimo to také vytvořila skupinu budoucích klimatických lídrů na Klimatické akademii. Podobné projekty se podle Čaputové staly inspirací pro další prezidentské kanceláře v zahraničí.

„Vím, že moje působení nebylo bezchybné, ale vždy v plném nasazení a věrné demokratickým hodnotám,“ sdělila na závěr svého pětiletého mandátu Čaputová. Za své poslání považovala dialog spojený se vzájemným respektem, naslouchání všem a snahu zmírňovat napětí ve společnosti.