Západní Evropou se valí vlna demonstrací. V době rostoucích cen chtějí lidé vyšší platy

Události: Stávky v západní Evropě (zdroj: ČT24)

Řada evropských zemí se potýká se stávkami a protesty. Napříč kontinentem lidé požadují zvýšení platů kvůli rostoucím nákladům na energie i jídlo. V Athénách se demonstranti střetli s policií, v Belgii se zrušila polovina leteckých spojů, Londýn nebo Paříž ochromila zastavená veřejná doprava.

Paříž se ve čtvrtek téměř zastavila. Řada lidí zůstala raději doma, dostat se do práce bylo skoro nemožné. Příměstské vlaky jezdily jen některé, metro až do odpoledne vůbec, s výjimkou linek bez řidiče.

„Jsem řidič autobusu, dnes stávkuji, protestuji proti pracovním podmínkám, které se zhoršují od 1. srpna, a proto také hodně lidí z práce odešlo,“ říká řidič Yasine. 

Do ulic vyšli hlavně pracovníci v dopravě, školství a zdravotnictví. Tomu chybí personál i kvůli zákazu pro neočkované sestřičky. Obecně požadují zvýšení platu. Stávky nabývají na síle s rostoucí inflací a mohou ještě zesílit s příchodem zimy. Odbory vyčítají prezidentu Emmanuelovi Macronovi, že neřeší situaci sociálně nejslabších skupin, a protestují proti plánu pozdějšího odchodu do důchodu. Některé odborové centrály dokonce jednaly o tom, že by vyhlásily stávku na celý příští týden.

Manifestovalo se po celé zemi, nejvíc lidí bylo v ulicích Paříže. Francie ale není výjimkou, sociální bouře zasáhly řadu evropských metropolí. Například v Athénách, kde vzduchem létaly zápalné láhve. Nebo v Bruselu na letišti, kde bylo zrušeno na šedesát procent spojů.

Stávka ve Francii za vyšší mzdy a penze
Zdroj: Reuters/Gonzalo Fuentes

Zasažené londýnské metro

Londýn ochromila stávka metra. Většina londýnských stanic, kterých je přes 250, byla zavřena. Starosta ve čtvrtek Londýňanům doporučil, aby – pokud nemusí – po městě v tento den vůbec necestovali.

Lidé se tak tlačili do přeplněných autobusů, nebo stáli dlouhé fronty na taxíky. Jako například lékař onkolog Tim Crook, který v práci chybět nemohl. „Jsem lékař, jedu na kliniku a musím říct, že je to frustrující nemít možnost použít metro. Ale jako většina z nás Londýňanů, si prostě najdu jinou cestu, jak se tam dostat.“