Zákaz kouření budoucích generací na Novém Zélandu se nekoná. Vláda rozhodla o jeho zrušení

Nová koaliční vláda Nového Zélandu, vedená premiérem Christopherem Luxonem, plánuje v úterý zrušit zákon zakazující tabákové výrobky pro budoucí generace. Ten loni přijala vláda bývalé premiérky Jacindy Ardenové. Zrušení zákona kritizují odborníci i lékaři, podle nich povede jen k dalším úmrtím a zdravotním komplikacím obyvatelstva.

Nová pravidla měla začít platit od letošního července. Zakázala by prodej tabákových výrobků osobám narozeným po 1. lednu 2009, dále omezila počet maloobchodních prodejců, kteří mohou v celé zemi prodávat tabákové výrobky, asi z šesti tisíc na šest set, a snížila obsah nikotinu ve výrobcích, aby byly méně návykové. Jednalo se o nejpřísnější protitabákovou legislativu, která byla ve světě schválena.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Casey Costellová prohlásila, že současná koaliční vláda je odhodlána omezit kouření, ale volí jiný regulační přístup, aby od tohoto zlozvyku odradila a snížila dopady, které má na zdraví obyvatelstva.

„Brzy předložím vládě balíček opatření, která zvýší dostupnost nástrojů, jež lidem pomohou přestat kouřit,“ uvedla podle agentury Reuters Costellová. Dodala, že budou zpřísněny také předpisy týkající se vapingu tak, aby od něj odradily mladé lidi.

Rozhodnutí současné vlády vyvolalo obrovský odpor vědců a odborníků, kteří tvrdí, že toto jednání postrádá logiku. Mnozí z nich vyjádřili obavy, že by mohlo mít větší dopad na maorskou populaci a populaci pacifických ostrovanů, tedy na obyvatele častěji konzumující cigarety.

„Rozsáhlé klinické a modelové studie ukazují, že legislativa by rapidně zvýšila míru odvykání kouření mezi kuřáky a výrazně ztížila mladým lidem začít kouřit,“ uvedla profesorka Janet Hoeková z novozélandské univerzity Otago.

Podle britského deníku The Independent úředníci ministerstva zdravotnictví naléhali na vládu, aby zachovala klíčové aspekty zákona o zákazu kouření. Costellová od nich prý dostala několik kompromisních možností, včetně zavedení věkové hranice pro nákup tabákových výrobků od 25 let. Všechny však měly být zamítnuty.