Z potopeného tankeru u Manily dle úřadů uniká topný olej

Z nákladní nádrže tankeru potopeného tento týden u pobřeží filipínské Manilské zátoky začal unikat topný olej. Podle agentury AFP to uvedla filipínská pobřežní stráž, která se snaží zamezit hrozící ekologické katastrofě.

Trup lodi zkontrolovali potápěči, kteří si všimli menšího úniku z ventilů. Situace v tuto chvíli „není jasná“, řekl mluvčí pobřežní stráže Armando Balilo.

Filipínská pobřežní stráž už v pátek instalovala okolo ztroskotaného plavidla plovoucí bariéry a sací hadice. Pětašedesát metrů dlouhý ropný tanker Terra Nova na rozbouřeném moři ve čtvrtek převrátily silný vítr a vlny, které přinesl tajfun Gaemi. Neštěstí si vyžádalo jednoho mrtvého.

Loď v nádrži převážela asi 1,4 milionu litrů paliva. Po jejím převrácení se na hladině objevila několik kilometrů dlouhá skvrna. V pátek ale úřady uvedly, že látka zřejmě unikla pouze z motoru lodi, nikoli z nákladní nádrže.

Ke ztroskotanému tankeru by podle Balila měla připlout loď, která bude topný olej schopná přepravit. Náklad má začít odčerpávat v neděli – pokud to podmínky dovolí. Přečerpání pak potrvá zhruba sedm dní.