Filipíny závodí s časem. Hrozí největší ropná katastrofa v historii země

Kvůli rozbouřenému moři se u Filipín potopil ropný tanker (zdroj: EBU/Philippine Coast Guard.)

Filipíny se snaží zabránit masivnímu úniku ropy poté, co se ve čtvrtek u pobřeží potopil tanker přepravující skoro 1,5 milionu litrů průmyslového paliva. Podle BBC ropná skvrna sahá do vzdálenosti několika kilometrů od místa nehody a hrozí, že by mohla dosáhnout až k břehům hlavního města Manily. Pobřežní stráž nasadila do akce plovoucí bariéry a sací hadice. Podle úřadů nyní nafta zatím uniká z motoru, nikoli z nákladní nádrže.

Na Filipíny přinesl v posledních dnech intenzivní deště tajfun Gaemi. Pětašedesát metrů dlouhý ropný tanker Terra Nova na rozbouřeném moři v manilské zátoce převrátily silný vítr a vlny. Ze sedmnáctičlenné posádky se podařilo šestnáct osob zachránit, jeden muž zemřel.

Loď převážela téměř 1,5 milionu litrů paliva. Filipínská pobřežní stráž se nyní „připravuje na nejhorší“, uvedl její mluvčí, admirál Armand Balilo.

Množství ropy, které tanker převážel, by odpovídalo největšímu úniku ropy ve filipínské historii, řekl BBC odborník na životní prostředí z tamní Mindanajské státní univerzity Hernando Bacosa. „Přístav v Manile je největší na Filipínách, současně je obchodním centrem. Tento únik ropy by mohl zcela paralyzovat hlavní město a sousední oblasti,“ upozornil expert.

Podmořský život v ohrožení

Oblast, v níž se skvrna šíří, je oblíbená mezi rybáři. Úřady se proto obávají, že by mohla mít zásadní dopad na rybolov a mořský a podmořský život obecně. „Tady je řeč o úniku průmyslového paliva. Bezesporu se to podepíše na mořském prostředí. Dokonce by se (skvrna) mohla dostat až sem k nám do Manily,“ popsal Balilo.

Monzunové deště s tajfunem Gaemi zbrzdily reakci pobřežní stráže po převrácení lodi. Způsobily také povodně v metropolitní oblasti Manily. Tajfun se už z Filipín přesunul k Tchaj-wanu.

Záchrana námořníků u Tchaj-wanu

U severního pobřeží Tchaj-wanu se ve čtvrtek potopila nákladní loď Fu-šun plující pod vlajkou Tanzánie. Všech devět námořníků se pohřešovalo poté, co občané Myanmaru museli opustit potápějící se plavidlo, řekl agentuře AFP šéf hasičské agentury Hsiao Huan-chang. „Spadli do moře a plavali tam,“ doplnil podle BBC.

První pokusy dostat se k posádce, která na sobě měla záchranné vesty, ztěžovala nízká viditelnost a silný vítr, ale do čtvrteční půlnoci byli tři námořníci zachráněni.

V noci na pátek se živel přesunul k čínské jihovýchodní provincii Fu-ťien, kde podle agentury Nová Čína vyhnal z domovů na 300 tisíc lidí a omezil provoz na tamní železnici.