Z potopené luxusní jachty vyzvedli záchranáři několik těl

Horizont ČT24: Potopená jachta (zdroj: ČT24)

Záchranáři u pobřeží italské Sicílie nalezli těla nejméně pěti obětí z vraku luxusní jachty, která se tam potopila v pondělí nad ránem. Informovala o tom zahraniční média, podle kterých se čtyři z nich mělo podařit z moře vyzvednout. Deník Daily Telegraph napsal, že mezi nimi je i tělo britského miliardáře Mikea Lynche a jeho osmnáctileté dcery, úřady to ale oficiálně nepotvrdily.

Zatím se rozcházejí informace o počtech zajištěných těl. Zdroje agentury Reuters uvedly, že ve středu se záchranářům podařilo nalézt další čtyři těla, která vynesli na hladinu. Šéf sicilské civilní ochrany Salvatore Cocina pak potvrdil, že záchranáři našli pátou oběť. Zdroje z řad hasičských potápěčů později listu The Guardian sdělily, že byla objevena poslední dvě těla.

Na palubě jachty bylo v době neštěstí dvaadvacet lidí, z toho patnáct se podařilo zachránit. Tělo Recalda Thomase, který na jachtě pracoval jako kuchař, našli záchranáři krátce po nehodě.

Mezi pohřešovanými byl britský podnikatel v oblasti výpočetních technologií Lynch, jeho osmnáctiletá dcera Hannah, manažer americké banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer s manželkou Judy a Lynchův právník Chris Morvillo s manželkou Nedou, píše britský deník The Guardian. Loď podle zjištění BBC patřila Lynchově manželce Angele Bacarosové, kterou se podařilo zachránit.

Okolnosti ztroskotání

Jachta Bayesian, plující pod britskou vlajkou, v době neštěstí kotvila u města Porticello nedaleko Palerma. Na 56 metrů dlouhé plachetnici se 75metrovým stěžněm se nacházelo deset členů posádky a dvanáct hostů. Jachtu v pondělí krátce před pátou hodinou ranní smetla silná vodní smršť.

„Označil bych tuto událost za černou labuť. Jev, jehož dopady jsou obrovské, a pravděpodobnost, že se stane, velmi nízká,“ prohlásil předseda britských vodních záchranářů Matthew Schanck.

Jev svědci popisují jako tornádo. Pokud vznikne nad mořem, jde o vodní smršť, která může zvednout hladinu v místě dotyku až o jeden metr. U břehů Sicílie není běžná. Na začátku týdne tam ale mělo moře nadprůměrnou teplotu – třicet stupňů. „Tato vlna veder ve vodách Středozemního moře je definována jako extrémní. Jsme tedy svědky velmi velké meteorologické anomálie,“ míní meteorolog Luca Mercalli.

Nedaleko jachty Bayesian kotvila i loď Sir Robert Baden Powell nizozemského kapitána Karstena Bornera. Podle sledovacích zařízení se obě plavidla ve čtyři hodiny ráno rychle dala do pohybu směrem na širé moře. Po několika minutách se náhle zastavila, asi 200 metrů od sebe. Pak signál Bayesianu zmizel. Loď nizozemského kapitána se vydala hledat přeživší.

„Uviděli jsme červenou světlici a vydali se tím směrem. Nebylo tam mnoho vln. A pak jsme je našli,“ řekl kapitán Borner. Posádku našli v záchranném člunu. Podle nizozemského kapitána se loď potopila během dvou minut. Proč tak rychle, ukáže až vyšetřování. Jedním ze zranitelných míst mohly být rozlehlé skleněné stěny okolo můstku.

„Pokud by loď dopadla tvrdě na hladinu, okna by se rozbila. A v okamžiku máte v lodi obrovskou díru, kterou se valí voda dovnitř jako vodopád,“ přiblížil bývalý jachtař Skip Novak. Zatím se odborníci shodují, že za tragédií bude pravděpodobně stát souhra řady událostí, z toho některých jen těžko předvídatelných.

Vyšetřování ztroskotání

Prokurátoři z města Termini Imerese, kteří ztroskotání lodi vyšetřují, vyslýchali v úterý večer více než dvě hodiny 51letého Jamese Catfielda, který byl na plachetnici Bayesian kapitánem, napsal web italské televizní stanice RAI. Prokurátoři ho vyslechli spolu s dalšími přeživšími, aby zrekonstruovali průběh potopení a získali technické podrobnosti užitečné pro vyšetřování. Výslechy pokračovaly i ve středu a soudci vyslechnou všechny přeživší.

Otec jedné z nich podle BBC uvedl, že jeho dcera byla spolu s dalšími pozvána na jachtu na oslavu výhry podnikatele v oblasti technologií Lynche u soudu. Podnikatel čelil obvinění z podvodu kvůli prodeji firmy Autonomy společnosti Hewlett-Packard a hrozilo mu vězení. Viny byl zproštěn v červnu.

Matka přeživší roční holčičky podle italských médií uvedla, že Lynch byl šťastný, že tuto plavbu zorganizoval.