U Sicílie se potopila luxusní jachta, v oblasti udeřilo tornádo

U pobřeží italského Palerma se v pondělí ráno potopila jachta plující pod britskou vlajkou. Jeden člověk je po smrti, dalších šest lidí se pohřešuje, jedním z nich je britský podnikatel Mike Lynch, uvedla pro agenturu Reuters osoba obeznámená se záchrannou operací. Zachránit se podařilo patnáct lidí včetně ročního dítěte. Padesátimetrová loď se potopila v době, kdy oblast zasáhlo tornádo.

Na palubě lodi, která vyplula v neděli večer z přístavu Porticello, bylo celkem 22 lidí, většinou Britové. Podle italského zpravodajského serveru Il Fatto Quotidiano se jachta potopila v pondělí ráno kolem páté hodiny.

Podle toho, co někteří svědci řekli agentuře ANSA, byla loď v době, kdy se zformovalo tornádo, stále ukotvená u přístavu, bouře pak zlomila plachetní stěžeň, což vyvedlo plavidlo z rovnováhy a způsobilo jeho ztroskotání.

„Byl jsem doma, když udeřilo tornádo. Okamžitě jsem zavřel všechna okna. Pak jsem uviděl loď, měla jen jeden stěžeň, byla hodně velká. Viděl jsem, jak se náhle potopila,“ informoval rybář z Porticella Pietro Asciutto.

Záchrana přeživších z jachty potopené u břehů Sicílie
Zdroj: Reuters/Igor Petyx

Patnáct přeživších zachránili členové posádky Sir Robert BP, plachetnice plující pod nizozemskou vlajkou, která se nacházela hned vedle potopené lodi. Potápěči už se podle některých zdrojů dostali k vraku, který je v hloubce 49 metrů asi osm set metrů od pobřeží. Pátrání po pohřešovaných mezitím pokračuje, do akce se zapojil i vrtulník.

Devětapadesátiletý Lynch, zakladatel společnosti Autonomy Corporation, je podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním jedním ze čtyř pohřešovaných Britů. Lynchův mluvčí se zatím odmítl vyjádřit. Pohřešují se také dva Američané a jeden Kanaďan. Poblíž vraku záchranáři našli jedno tělo, ale šest dalších osob je nezvěstných, uvedl dle portálu The Guardian mluvčí italských hasičů Luca Cari.

Italský deník Corriere della Sera napsal, že se jachta jmenovala Bayesian a postavili ji v italských docích Perini v roce 2008. Luxusní loď má hliníkový trup a podle internetových stránek specializovaných na jachty je její kapacita dvanáct hostů a až desetičlenná posádka.