Z konzulátu odešel muž v Chášakdžího šatech. Důkaz, že vražda byla připravena, tvrdí turecký zdroj

Ze saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu vyšel v den, kdy jej navštívil novinář Džamál Chášakdží, muž oblečený v jeho šatech. Informovala o tom americká stanice CNN s odvoláním na vysoce postaveného tureckého představitele. Bezpečnostní kamery zachytily muže vydávajícího se za novináře i na dalších místech Istanbulu. Podle tureckého zdroje byl členem 15členné delegace, která přiletěla ze Saúdské Arábie do Turecka v den, kdy novinář zmizel.

Poslední záběry, které zachycují Džamála Chášakdžího naživu, pocházejí od vstupu do saúdskoarabského konzulátu.

CNN nyní přinesla informaci, že o několik hodin později vyšel z konzulátu muž oblečený v Chášakdžího šatech, se stejnými brýlemi a vousy. Od skutečného Chášakdžího se podle záběrů bezpečnostních kamer liší pouze botami.

Podle vysokého tureckého představitele jde o dvojníka, jednoho z patnácti operativců, kteří byli do Turecka vysláni Chášakdžího zabít a zahladit stopy. CNN uvádí, že jde o Mustafu Madiniho.

Bezpečnostní kamery Madiniho zachytily, jak v jedenáct hodin přijíždí spolu s komplicem na konzulát v džínech a košili. O dvě hodiny později přišel na zastupitelský úřad také Chášakdží, který zde měl smluvenou schůzku kvůli vyřízení dokumentů pro nadcházející sňatek.

Madani je podobného vzrůstu jako Chášakdží, má obdobnou výšku i postavu, poukázal turecký zdroj. „Pro vyslýchání přece nepotřebujete dvojníka. Náš předpoklad se od 6. října nezměnil. Šlo o předem připravenou vraždu a tělo bylo následně z konzulátu odstraněno,“ cituje americká televizní stanice svého tureckého informátora.

Bezpečnostní kamery zachytily Madaniho ještě na dalších místech Istanbulu. Chášakdžího šatů se podle záběrů postupně zbavil a sundal si i falešné vousy.

Saúdská Arábie vystřídala při vysvětlování Chášakdžího zmizení několik verzí. Nejdříve oznámila, že novinář z jejího konzulátu odešel. Po několika týdnech připustila, že novinář byl na konzulátu zabit při pěstním souboji. Zdroj ze Saúdské Arábie blízký královskému paláci ale později stanici CNN řekl, že Chášakdží byl uškrcen. V neděli saúdskoarabský ministr zahraničí v americké televizní stanici Fox News uvedl, že Chášakdžího smrt byla „vraždou“ a „obrovskou chybou“.