Vzpruha pro popírače zásahů Moskvy? Hackeři CIA se prý umí maskovat za Rusy

Události: Server WikiLeaks zveřejnil dokumenty o práci hackerů CIA (zdroj: ČT24)

Kybernetická sekce CIA s názvem Umbrage shromažďovala postupy hackerských skupin z celého světa, takže se při průnicích do cizích systémů mohla vydávat třeba za ruské či čínské hackery. Údajně to vyplývá z dokumentů, jež ve středu zveřejnil server WikiLeaks. Pro americké tajné služby by to mohlo mít neblahé důsledky – USA právě řeší aféru kolem zásahů do prezidentských voleb, z nichž Washington otevřeně obvinil Moskvu.

Po zveřejnění dat se okamžitě začaly šířit spekulace o tom, že CIA ruské hackerské útoky zinscenovala, aby podkopala Trumpovu kandidaturu. Kontroverzní komentátor a novinář Milo Yiannopoulos na svém webu popsal, jak se CIA dokáže vydávat za ruské hackery.

Zdrojem spekulací je právě sekce Umbrage, která údajně vytvořila katalog cizích hackovacích postupů. Pokud tomu tak skutečně bylo, znamenalo to pro CIA značné rozšíření kybernetických aktivit. Mohla tak používat nástroje či metody, o nichž se ví, že je využívají například ruští hackeři.

Digitální stopy po amerických hackerech by pak nemířily na CIA nebo USA, nýbrž na Rusko. Americká média zmíněné digitální stopy přirovnávají například ke kulkám nalezeným na místě činu, které jsou forenzní experti schopni jednoznačně přiřadit ke konkrétní zbrani.

Podle WikiLeaks sloužil Frankfurt jako výchozí bod sledovacích aktivit CIA. Z tamního amerického generálního konzulátu údajně řídili hackeři útoky na cíle v Evropě, Africe a na Blízkém východě, napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odkazem na zveřejněné materiály.

Americké úřady zatím oficiálně nepotvrdily, že jsou dokumenty pravé. „Působí velmi technicky a vztahují se k hackerských nástrojům CIA, které se používají k nabourání každodenních zařízení. Může jít o chytré telefony, jako jsou iPhony, nebo zařízení s Androidem nebo dokonce chytré televize, které se promění v improvizovaný mikrofon,“ podotkl bezpečnostní analytik AP Raphael Satter.

Měl by to ale být budíček pro běžné spotřebitele. Ať už je to lednice, chytré osvětlení, které programujete z telefonu, nebo dětská chůvička, tak bezpečnostní systémy ve většině produktů takzvaného internetu věcí jsou ve skutečnosti hloupé, nikoli chytré.
Ed Mierzwinski
organizace PIRG zastupující americké spotřebitele

Aktualizujte, jak to jde, vyzval zákazníky Apple

Google odmítl komentovat zprávy o tom, že se američtí hackeři dokážou nabourat do operačního systému Android kvůli neznámým chybám v kódu. Samsung a Microsoft už reagovaly s tím, že věc prošetřují a ochrana a bezpečnost zákazníků je jejich prioritou.

„Technologie zabudovaná do dnešních iPhonů představuje to nejlepší zabezpečení dat, které je spotřebitelům k dispozici a neustále pracujeme na tom, aby to tak zůstalo,“ uvedl Apple.

„Naše produkty a software jsou navrženy tak, aby se aktualizace zabezpečení dostala k zákazníkům co nejrychleji, přičemž téměř 80 procent uživatelů používá nejnovější verzi našeho operačního systému iOS,“ zdůraznil Apple.

Dokumenty pravděpodobně sdílel někdo z centrály CIA

WikiLeaks tvrdí, že únik je důsledkem ztráty kontroly ze strany zpravodajské služby. Podle počítačových odborníků styl komunikace odpovídá práci počítačových expertů na státní a federální úrovni. Dokumenty jako takové zřejmě vynesl někdo zevnitř centrály.

„Tohle nebylo hacknutí. Nevěřím, že systémy CIA byly jakkoli napadeny. Poskytnuté informace jsou tak rozsáhlé, že jde zřejmě o práci jednotlivce. Není to případ vzdáleného napadení počítačových systémů. Víc než cokoli jiného je to vnitřní problém s personálem,“ poznamenal bezpečnostní expert Will Donaldson.

Pokud se prokáže, že informace jsou pravdivé, je to podle agentury AP katastrofální skandál americké zpravodajské komunity. Bezpečnostní analytik Jan Schneider s tím ale nesouhlasí. „Osm tisíc dokumentů je kapacitně opravdu ždibíček, když si vezmete, kolik dokumentů nacpete na nějakou flashku, takže únik takového množství dokumentů celkem není nic významného,“ podotkl expert.

Každý si data vyloží po svém, varuje server Wired

Kauza vyvolává zmatek, který běžným lidem umožní v materiálech vidět cokoli budou chtít, upozornil portál Wired. V dokumentech například není podle Wired nic, co by spojovalo CIA s prohlášením prezidenta Donalda Trumpa, že ho jeho předchůdce nechal v sídle Trump Tower odposlouchávat.

Rovněž na WikiLeaks chybí důkazy, že se CIA záměrně snažila Rusům připsat napadení serverů Demokratické strany USA. V internetové době, ve které žijeme, to ale není vůbec nutné, poznamenal Wired s tím, že data na WikiLeaks představují skvělou munici pro popírače ruských kybernetických zásahů.

Moskva obvinění opakovaně popřela a označila je za absurdní. Tajným službám nejprve nedůvěřoval ani nový šéf Bílého domu.

Únik je každopádně první velkou zkouškou pro nového šéfa CIA Mikea Pompea i pro Trumpa, který během předvolební kampaně opakovaně činnost Wikileaks vyzdvihoval.