WikiLeaks o americké špionáži: Server zřejmě odhalil, jak pracují hackeři CIA

Server WikiLeaks zveřejnil detaily o tom, jaké hackerské nástroje používá CIA ke špionáži. Mezi kybernetické zbraně údajně patří malware, který cílí na počítače se systémem Windows, Android, iOS, OSX a Linux, ale i routery. Dokládat to má osm tisíc stran tajných dokumentů, jež prý pocházejí z počítačů CIA. Podle agentury AP jejich obsah nelze ověřit, experti ale tvrdí, že data vypadají věrohodně. Samotná CIA odmítla kauzu komentovat.

Server uvedl, že jeho zdroj mu poskytl podrobné informace proto, aby odstartoval debatu o tom, zda CIA hackerskými praktikami nepřesáhla své zákonem stanovené pravomoce.

WikiLeaks uvádí, že CIA „nedávno“ ztratila kontrolu nad masivním arzenálem hackerských nástrojů a doprovodné dokumentace. „Archiv zřejmě nekontrolovaně koloval mezi bývalými americkými vládními hackery a externími spolupracovníky. Část tohoto archivu poskytli WikiLeaks,“ uvádí portál.

Jak se nabourat do chytré televize?

Dokumenty mimo jiné obsahují diskusi o možnostech hackerských útoků na takzvané chytré televizory, aby se mohly změnit v improvizovaný výzvědný nástroj. CIA se zajímala třeba o Samsung v modelové řadě F8000.

Podle dokumentů z června 2014 dostala tato operace kódové označení „Plačící anděl“. Televizory se měly dostat do speciálního režimu, který by oklamal uživatele – ti by si jednoduše mysleli, že mají vypnutou obrazovku.

Místo toho by ale infikované soubory tajně nahrávaly zvuk, který by byl později přenesen přes internet na počítačový server CIA, a to ve chvíli opětovného zapnutí televizoru a nahození spojení přes wifi, píše na webu BBC s tím, že Samsung se k aféře zatím nevyjádřil.

Součástí publikovaných dokumentů jsou i detaily o pokusech proniknout do amerických softwarových produktů, do chytrých telefonů. Wikileaks tvrdí, že od loňského roku CIA vybudovala arzenál 24 dříve neznámých bezpečnostních chyb v kódu, týkajících se Androidu.

Terče? Operační systém Android i iOS

Některé z nich prý vznikly z pera CIA, jiné služba údajně získala z NSA, britské agentury GCHQ a nejmenovaných třetích stran. V ohrožení tak byla zařízení od Samsungu, HTC či Sony, jimž mohla CIA číst zprávy na WhatsAppu a jiných chatovacích aplikacích.

WikiLeaks navíc tvrdí, že v CIA byla zřízena specializovaná jednotka CIA cílící na iPhone a iPad. Agentuře měla umožnit lokalizovat cíl, aktivovat kameru či mikrofon na jeho přístroji, případně číst textové zprávy. I v tomto případě šlo o využití bezpečnostních chyb v kódu – ale u operačního systému iOS.

„Je naší dlouhodobou politikou, že nebudeme komentovat zpravodajské záležitosti,“ sdělila BBC britská agentura GCHQ. „Pracujeme v souladu s přísným právním a politickým rámcem. Naše činnost je povolená, nezbytná a přiměřená,“ tvrdí agentura.

Řada zveřejněných dokumentů souvisí s oddělením CIA pro operační podporu. Popisují nástroje a špionážní projekty s exotickými jmény Time Stomper, Fight Club, Jukebox, Bartender, Wild Turkey nebo Margarita bez uvedení dalších podrobností. Je proto nejasné, k jakým účelům měly sloužit.

Podle počítačového experta Jakea Williamse mohli konverzaci obsaženou v uniklých dokumentech „vést jedině lidé, kteří se zabývají hackerskými aktivitami na státní a federální úrovni“.

Dokumenty obsahují i informace o špionážních technikách převzatých z Ruska a jiných států, tvrdí WikiLeaks. Publikovaný soubor je prý jen prvním ze série dalších, jež mohou způsobit ještě větší škody.

Podle odborníků to vypadá na velký skandál

Podle expertů soubor dokumentů působí věrohodně a únik prý hlavní americkou rozvědkou otřese. Ve zpravodajské službě podle některých odborníků nepochybně „padají hlavy“.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA)
Zdroj: ISIFA/AFP/Saul Loeb

Únik je i první velkou zkouškou pro nového šéfa CIA Mikea Pompea. Ten při lednovém schvalovacím slyšení v Senátu prohlásil, že není důvod očekávat, že by se hrozba kybernetických útoků na USA snížila. Vláda prý má před sebou spoustu práce, aby ochránila sebe i celou státní infrastrukturu.

Pokud se pravost souborů potvrdí, půjde podle AP o další katastrofální skandál americké zpravodajské komunity. 

Už v polovině února WikiLeaks zveřejnil dokument, z něhož údajně vyplývá, že CIA nařídila svým špionům sbírat informace při prezidentských volbách ve Francii v roce 2012. CIA prý požadovala od svých agentů informace z pozadí volební kampaně, včetně detailů o financování stran, vnitřních rivalit a předpokládaných budoucích postojích politiků ke Spojeným státům. Server tehdy neupřesnil, odkud dokumenty získal.

WikiLeaks je nezisková společnost, která zveřejňuje utajované vládní a další dokumenty. Využívá při tom internet k zachování anonymity svých zdrojů.

WikiLeaks vytahoval špínu na Clintonovou

Dosud server zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie. V roce 2010 zpřístupnil server tajné americké dokumenty o válce v Iráku i v Afghánistánu. 

Loni v říjnu pak odhalil soukromé e-maily vedoucích činitelů Demokratické strany USA. Ukradená pošta mimo jiné obsahovala části staršího projevu neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové k bankéřům, v němž se někdejší první dáma postavila za finančníky z Wall Street.

Wikileaks založil před více než deseti lety Julian Assange, který se od roku 2012 ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Australan se tak snaží zabránit svému vydání do Švédska kvůli obvinění, že se v roce 2010 dopustil znásilnění. Assange takové nařčení odmítá a tvrdí, že se obává vydání ze Švédska do USA kvůli trestnímu vyšetřování činnosti WikiLeaks. 

Vydáno pod