Vinnycja hlásí exploze, po úderech v Záporoží je pět zraněných

Nejméně pět zraněných si dopoledne vyžádaly dva ruské raketové útoky na obec Matvijivka v Záporožské oblasti v jižní části Ukrajiny. Informoval o tom šéf regionální vojenské správy. Také středoukrajinským městem Vinnycja v noci na sobotu otřáslo několik explozí, podle místních úřadů ruské síly při útoku zasáhly zařízení infrastruktury. Ukrajinské síly podle informací ministerstva obrany zlikvidovaly v noci tři desítky útočných dronů vyslaných Ruskem.

Protiletecký poplach vyhlásily jihoukrajinské Mykolajivská, Oděská a Chersonská či Čerkaská a Chmelnycká oblast v centrální a západní části země. Podle ukrajinských médií ruská armáda vyslala nad území bezpilotní letouny.

„Nepřítel útočí ze vzduchu. Obranné síly a veškeré služby v oblasti pracují,“ napsal na Telegramu šéf správy Vinnycké oblasti Serhij Borzov. Později uvedl, že bylo zasaženo blíže neurčené zařízení infrastruktury. Ukrajinští představitelé tímto termínem často označují zařízení v odvětví energetiky či průmyslu. Úřady v zemi také v době útoků nezveřejňují bližší informace.

Ruské útoky zasáhly i Kalynivku severně od Vinnycje. „Likvidace následků nepřátelského útoku pokračuje. Požár je lokalizován. V současné době nehrozí žádné nebezpečí pro veřejnost. Žádáme vás, abyste událost nekomentovali a nesdíleli fotografie z místa požáru na sociálních sítích,“ uvedla městská rada Kalynivky na Facebooku.

Zranění v Záporožské oblasti

Šéf vojenské správy Záporožské oblasti Jurij Malaško na Telegramu napsal, že ruské síly provedly dva raketové útoky na místní obec Matvijivka. Zraněno při nich bylo pět lidí a poničeny byly domy a jedno zařízení kritické infrastruktury. Dodal, že typ střel je potřeba ještě určit.

Jeden člověk byl převezen do nemocnice, ostatní byli ošetřeni a odmítli hospitalizaci. Podle předběžných informací bylo poničeno pět budov.