Ve Francii se množí útoky na radnice a starosty, představitelé měst a obcí se sešli v Paříži

Události: Útoky na francouzské radnice se stupňují (zdroj: ČT24)

Útoky na francouzské radnice jsou jedním z hlavních témat začínajícího kongresu starostů v Paříži. Jen letos bylo citelně poškozeno několik stovek budov, některé radnice dokonce při nedávných nepokojích vyhořely. Roste i počet hrozeb adresovaných samotným komunálním politikům a jejich rodinným příslušníkům.

Bývalý starosta města Poissy a poslanec za department Yvelines Karel Olive od lidí na sociálních sítích dostává výhružky likvidací. Hlavně poté, co obvinil vůdce krajní levice z nadbíhání islamistům. Pokaždé uvědomí policii a pokud vypátrá i autora příspěvku, podá na něj trestní oznámení.

„Když zaútočíme na voleného zástupce státu, když ho inzultujeme, je to, jako kdybychom zaútočili na samotnou republiku,“ míní Olive. 

Podobným hrozbám čelí také Sandrine Berno dos Santosová, současná starostka čtyřicetitisícového Poissy, které leží na západ od Paříže. Situace byla nejzávažnější v době červencových nepokojů. „Museli jsme přijmout opatření, abychom radnici ochránili. Policisté tu byli celou noc připraveni v případě potřeby k přímému zásahu,“ uvedla starostka.

Jinde takové štěstí neměli. V městě Persan téměř shořela část radnice a potrvá minimálně rok, než bude znovu plnohodnotně fungovat.

Dřív jsme cítili respekt občanů, míní starosta Brugére

Počet útoků na starosty vzrostl za dva roky o pětačtyřicet procent. Jen sedmatřicet procent z volených zástupců ale podalo trestní oznámení. Někteří byli napadeni nejen v prostorách radnice či jejím okolí, ale dokonce i ve vlastních domech, uvedl zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd.

V létě přijal starosty v Elysejském paláci prezident Emmanuel Macron. Situace se od té doby ovšem výrazně nezměnila a útoků stále přibývá. Někdy bez zjevného důvodu, jindy kvůli politickým postojům starostů.

„Dříve jsme cítili větší respekt občanů ke starostům, udržovali si i větší odstup. Dnes už to mizí. Lidé jako by si nás vážili méně,“ domnívá se Philippe Brugére, starosta města Meymac.

Více než polovina všech francouzských starostů se už stala terčem verbálních i fyzických útoků. Někteří kvůli tomu podali demisi a nedokončili mandát. Podle předsedy jejich organizace Davida Lisnarda je velmi pravděpodobné, že se nepokoje z letošního léta mohou opakovat. Jedním z požadavků volených zástupců je proto větší ochrana ze strany policie.