Varšava má nově náměstí Václava Havla, je čtvrtým v Polsku

Varšava má nové náměstí Václava Havla. Prostor nedaleko české ambasády radnice pojmenovala po prvním polistopadovém prezidentovi na základě žádosti občanů. Kvůli protiepidemickým opatřením chyběla slavnostní ceremonie, akt proběhl jen symbolicky bez účasti polské strany.

„Veřejnost vnímá velice dobře úlohu Václava Havla. To, že se díky němu Československo, poté Česká republika zpátky zařadily do rodiny demokratických zemí,“ komentuje místopisnou novinku v polském hlavním městě český velvyslanec Ivan Jestřáb.

V Polsku jde o čtvrté místo, které svým názvem vzpomíná na Havlovu památku. Prvního českého prezidenta už podobně poctily Wroclaw, Gdaňsk nebo Czestochowa.

Po světě Havla kromě toho připomíná také 38 laviček – vůbec první byla instalována v říjnu 2013 v kampusu Georgetownské univerzity ve Washingtonu, zatím poslední v srpnu tohoto roku v Jihlavě. Památníky znázorňují dialog, schopnost komunikace a naslouchání. Projekt inicioval bývalý velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Umístění laviček schvaluje Nadace Vize 97 Dagmar a Václava Havlových.