V Umani začaly hořet sklady obilí, Rusové v noci ostřelovali Ukrajinu

Rusko v noci na neděli na různých místech Ukrajiny útočilo raketami, bezpilotními letouny i leteckými bombami. V Umani se jejich cílem staly sklady obilí, které začaly hořet. Charkov ruská armáda ostřelovala z přilehlé Belgorodské oblasti a výbuchy se během noci ozvaly také v Oděse na jihozápadě země nebo v Dněpropetrovské oblasti.

Hromadný dronový úder hlásí úřady v Čerkaské oblasti ve střední části země. Průmyslovou infrastrukturu v největším městě regionu Umani zasáhly úlomky bezpilotních letounů. Hořet začala skladiště, zejména ta, v nichž bylo obilí. „Podle předběžných informací zranění utrpěl jeden člověk, byl převezen do nemocnice,“ sdělil pro portál RBK Ukrajina šéf regionální správy Ihor Taburec.

Útok raketami odpálenými z ruské Belgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou ohlásil Charkov, druhé největší ukrajinské město. Slyšet byly nejméně tři exploze. „V noci kolem 1:00 nepřítel zahájil raketový útok na Charkov. Tři rakety, pravděpodobně S-300, zasáhly území civilního podniku. Vypukl požár,“ napsal náčelník Charkovské oblastní vojenské správy Oleh Synjehubov na Facebooku. Výbuchy se v noci na neděli ozývaly také v Oděse, jež útoky zažívá od léta takřka denně, nebo v Záporoží, které leží nedaleko frontové linie.

Terčem útoků bezpilotních letounů byl i Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti. Tamní úřady informovaly, že vznikly škody na civilní infrastruktuře a požár. Rusové z těžkého dělostřelectva ostřelovali také Nikopol. Jinde v tomto regionu poničili elektrické vedení a plynovod. Nikomu se nic nestalo.

Na území Chersonské oblasti Rusové shodili deset leteckých bomb, řekl mluvčí regionální správy Oleksandr Tolokonnikov. Podle dosavadních informací je pod troskami jeden člověk. Tolokonnikov uvedl, že za poslední asi týden Chersonskou oblast zasáhlo 166 leteckých bomb, které způsobily velké škody. 

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany během noci na neděli sestřelily 16 z přibližně 30 dronů, které Rusko vyslalo na území Ukrajiny, uvedly v neděli ukrajinské vzdušné síly. Na Telegramu napsaly, že drony byly vypuštěny z jižního, jihovýchodního a severního směru.