V Texasu po výpadcích proudu váznou dodávky vody i jídla. Zimní bouře míří na severovýchod USA

Události: Lidé v Texasu jsou stále bez proudu, chybí i potraviny a voda (zdroj: ČT24)

Půl milionu domácností v americkém Texasu zůstává kvůli mrazivému počasí bez elektřiny. Obří výpadek v dodávkách energií způsobený sněhovou bouří se daří napravovat jen pomalu. Problémy jsou i s dodávkami vody a zasobováním obchodů. Husté sněžení se přesouvá na východ USA, velmi nízké teploty ale na jihu a středozápadě zůstávají. Obětí mrazů a dopravních nehod na náledí jsou už hlášeny desítky.

Mrazivé počasí vyvolané přílivem arktického vzduchu se dotýká prakticky celého amerického území a působí komplikace v dopravě a energetice v řadě států, nikde ovšem není situace tak kritická jako v Texasu. Mrazy, sníh a náledí ochromily infrastrukturu druhého nejlidnatějšího státu USA, který na tyto podmínky není zvyklý. Silnice se staly nesjízdnými, praská potrubí a v nezateplených domech odstřižených od elektřiny teploty padají i k minus dvaceti stupňům Celsia.

„Je to tady trošku jako na Divokém západě,“ řekl agentuře AP 60letý Gerry Gross z Dallasu, jehož domácnost byla v tu chvíli déle než 24 hodin bez proudu. Zároveň mu začala do zdi vytékat voda z prasklé vodovodní trubky, kterou nakonec omotal izolační páskou. Instalatér nebyl k dispozici a Gross se nechtěl obracet na úřady, protože „ty by jenom vodu úplně vypnuly a kdo ví, kdy bych ji měl zpátky“.

„Každý zdroj elektřiny, který Texas má, byl zasažen“

Organizace ERCOT, která spravuje místní elektrickou rozvodnou síť, oznámila, že učinila „značný pokrok“ při obnově dodávek elektřiny, neuvedla však přesná čísla. Server poweroutage.us uvádí, že je bez proudu přes 496 tisíc texaských domácností, ve středu to přitom bylo 2,7 milionu. Nejvyšší představitelka největšího okresu Harris County Lina Hidalgová uvedla, že na území okresu je bez proudu 46 tisíc domácností, zatímco před 24 hodinami jich byl milion.

„Každý zdroj elektřiny, který Texas má, byl zasažen,“ řekl na tiskové konferenci guvernér Greg Abbott. Republikánský politik předtím naznačoval, že za problémy mohou především elektrárny využívající obnovitelné zdroje, za což sklízel kritiku od komentátorů z druhé strany politického spektra. Kdy se elektrická a vodovodní síť vrátí k normálu, nevěděl. 

Prázdné regály supermarketu v Austinu
Zdroj: Kolby Lee/Reuters

V supermarketech docházejí základní potraviny

Do krizových operací už je zapojená i federální vláda. Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) zaslala do Texasu přikrývky, balenou vodu, potraviny a 60 generátorů, které mají zajistit chod „kritické infrastruktury“. V médiích se objevují zprávy o problémech s elektřinou a vodou i v nemocnicích či „ohřívacích centrech“ zřízených pro strádající obyvatele.

„A teď Texasanům dochází jídlo,“ hlásil ve středu The Texas Tribune. Nedostatek vyplývá z dopravních komplikací i uzavírek obchodů, kde vypadl proud. V supermarketech, které zůstávají otevřené, se tvoří fronty a docházejí základní potraviny. „Když jsme přišli, fronta se vinula okolo obchodu… Regály s bramborami, masem, vajíčky a některými mléčnými výrobky byly skoro vyčištěné,“ popsala obyvatelka Austinu návštěvu prodejny řetězce Target.

Teploty hluboko pod nulou zasáhly také zvířata. Dobrovolníci zachránili tisíce mořských želv, které se v chladné vodě přestávají hýbat a příboj by je vrhl proti balvanům. Jiní zase převezli až do dva tisíce kilometrů vzdálené Minnesoty sedmdesát psů a jednu kočku z útulku, kde jim hrozilo umrznutí.

Mořské želvy zachráněné před mrazivým počasím
Zdroj: Reuters/City Of South Padre Island Convention And Visitors Bureau

Senátor Cruz uletěl do Mexika

Rostoucí vlně kritiky čelí texaský senátor Ted Cruz, který i s rodinou odletěl uprostřed krize způsobené extrémním počasím do mexického letoviska Cancún. Cruz později v prohlášení uvedl, že se vrací do Texasu. Dodal, že se s rodinou vydal do Mexika poté, co ho o to požádaly dcery. Senátor dále sdělil, že je v „neustálém“ kontaktu s texaskými úřady.

V roce 2016 se Cruz ucházel o nominaci své strany na prezidentský post a podle komentátorů zvažuje další kandidaturu za čtyři roky.

Mrazy si vyžádaly 31 mrtvých, bouře míří na severovýchod

Podle deníku The New York Times si napříč USA počasí v posledních dnech vyžádalo nejméně 31 mrtvých. Někteří zemřeli na silnicích, jiní poté, co se „zoufalé pokusy o zahřátí staly smrtící“. Kromě Texasu je situace vážná i v dalekém Oregonu, kde byli někteří lidé bez elektřiny už skoro týden. Potíže hlásí i Louisiana nebo Mississippi.

Masivní zimní bouře se ve čtvrtek zřejmě bude posouvat na severovýchod, i pro jih USA ale předpověď na nejbližší hodiny a dny stále zahrnovala sněžení či mrznoucí déšť. „Nebude to nic pěkného,“ prohlásila Laura Paganová z americké Národní meteorologické služby (NWS).