V ruských regionálních volbách si vládní strana údajně polepšila

Vládní strana Jednotné Rusko přesvědčivě ovládla víkendové regionální a místní volby v Rusku, oznámil podle prorežimního deníku Kommersant tajemník strany Andrej Turčak. Pozorovatelé vládnoucí strany podle něj nezaznamenali ve volbách žádné vážnější pochybení.

„Na všech úrovních – na úrovni regionů, na úrovni oblastních a republikových center – Jednotné Rusko poprvé všude získalo kvalifikovanou většinu. Tyto dvě třetiny (poslanců) nám umožní přijímat jakákoliv rozhodnutí na úrovni regionů a jeho centra. Získali jsme více než osmdesát procent mandátů (v regionálních sněmech a regionálních správních střediscích),“ prohlásil Turčak.

Strana si podle tajemníka proti předchozím volbám z roku 2018 polepšila ve všech regionech, v některých oblastech dokonce získala dvojnásobek hlasů proti hlasování před pěti lety, například v Irkutské oblasti či Chabarovském kraji. Výsledek Turčak přičetl „práci na nápravě dřívějších chyb, což obnovilo důvěru voličů“.

Zatímco v Moskvě stávající starosta Sergej Sobjanin údajně získal 76,36 procenta hlasů, Turčak pochválil gubernátory Kemerovské, Pskovské a Smolenské oblasti, kteří prý obdrželi více než 85 procent hlasů.

Ilegálně Moskva pořádala „volby“ také v okupovaných částech Ukrajiny.

Od „řízené demokracie“ k manipulacím

Jednotné Rusko „se pomstilo za rok 2018“, kdy ztrácelo hlasy, a nyní získalo většinu ve všech dvaceti regionálních sněmech, které se o víkendu volily, poznamenal server RBK. Stalo se tak na úkor ruských komunistů, kteří si naopak pohoršili, v některých oblastních sněmech se stali z druhé až třetí nejsilnější stranou. Účast ve volbách podle předsedkyně ústřední volební komise Elly Pamfilovové činila v průměru 43,3 procenta.

Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda podotklo, že volby v Rusku už nelze nazvat férovou a spravedlivou soutěží. Kreml totiž ve snaze získat požadované výsledky upustil od systému „řízené demokracie“ a přešel k volebním manipulacím, změně pravidel na poslední chvíli nebo zcela jednostrannému zpravodajství o vládnoucí straně Jednotné Rusko ve státem kontrolovaných médiích.

Po začátku invaze na Ukrajinu loni v únoru režim výrazně přitvrdil represe vůči opozici i nezávislým médiím, a tak v současnosti významní oponenti Vladimira Putina jsou v exilu nebo ve vězení.