V Odře zemřel život. Neví se proč, ani jaký je rozsah katastrofy

Události ČT: V otrávené Odře zemřel život (zdroj: ČT24)

Polské úřady stále neví, co způsobilo masivní úhyn ryb v Odře. Tamní laboratoře testují na tři stovky možných látek. Znám není ani skutečný rozsah této přírodní katastrofy. Polská policie vypsala odměnu v přepočtu přes pět milionů korun za informace vedoucí k pachateli. Sousední Německo Poláky kritizuje za pozdní varování.

Ve třicetistupňových vedrech se v Odře v současnosti rozkládají ryby, které otrávila kontaminovaná voda z Polska, a kolem řeky se táhne silný zápach. Přestože se už podařilo odklidit několik tun uhynulých ryb, řeka nadále vyplavuje jejich mršiny, které jsou nebezpečné pro ostatní přírodu.

Odklízí se na obou březích, německém i polském, aby se otrávené zdechliny nedostaly jako potrava do celého ekosystému. „To, co se tu stalo, je ohromná katastrofa. Jak velká ta katastrofa je, nevíme. Uhynulé ryby jsou jenom špičkou ledovce,“ spílá Christiane Schröderová z ekologické organizace NABU.

Biolog Udo Rothe zkoumá život v Odře. Naposledy v ní byl provádět měření před necelým měsícem. „Kyslíku je ve vodě o něco méně než před třemi týdny. To může souviset s rozsáhlým tlením. Podíl solí je ale o padesát procent vyšší, než jsem naměřil minule,“ informuje.

Zdevastovaný ekosystém

Vlnu s kontaminovanou vodou jeden ze zkoumaných říčních raků přežil. Podle Rotheho má ale poškozený nervový systém. Je apatický a jeho přežití je nejisté.

Biolog Rothe se ale věnuje hlavně říčním mušlím. Jedna dokáže za den přefiltrovat až čtyřicet litrů vody - pro život v řece je tudíž nepostradatelná. „Před třemi týdny byly všechny živé, usídlené na těchto kamenech. Všechny odpadly a odumřely nedávno. Je to jeden velký hřbitov. Máme co dočinění s absolutní katastrofou. Toto jsem nečekal,“ kroutí hlavou přírodovědec.

Německo kritizuje, že ho Polsko informovalo o této ekologické kalamitě s velkým zpožděním. S včasným varováním mohl být úhyn v řece na hranici obou států menší. Následky téhle přírodní katastrofy jsou stále a jasně na očích. Jasné ale není, co nebo kdo přesně ryby otrávilo. Řeka a život v ní se bude s tímto zamořením vyrovnávat ještě mnoho let.