V Medellínu mají opravdový „Stairway to Heaven“

Bogotá – V druhém největším kolumbijském městě Medellínu byl v pondělí slavnostně spuštěn obří venkovní eskalátor vedoucí do jedné z tamních chudinských čtvrtí. Po mnoho generací muselo jejích 12 tisíc obyvatel vystoupat cestou domů stovky strmých schodů, které odpovídaly 28 patrům. Podle vedení města se jedná o celosvětově unikátní projekt, který změní tisícům lidí v chudinské čtvrti život. V minulosti je trápila hlavně vysoká kriminalita, ta v posledních letech klesá a eskalátory mají být jakýmsi symbolem změn.

Obyvatelům 13. čtvrti v Medellínu eskalátor za 6,7 milionu dolarů (132 milionů korun) zkrátí výstup na kopec z 35 minut na pouhých pět. Jeho použití je zdarma. Elektrické schody jsou podle vedoucího projektu Césara Hernandeze rozděleny do šesti sekcí a celkově měří 384 metrů. Úřady ještě plánují, že schody v budoucnu zastřeší. 

Eugenia Ramosová, úřad pro městský rozvoj na radnici v Medellínu:

„Tento projekt radikálně změní způsob, jak se lidé na čtvrť dívají.“

Starosta Medellínu Alonso Salazar označil jezdící schody za první masivní veřejný eskalátor. Chtějí se na něj přijet podívat zástupci z brazilského Rio de Janeira a zvážit podobný projekt ve městě, které má podobně strmé stráně.

Do chudinské čtvrti v medellínu vedou eskalátory (zdroj: ČT24)