V izraelských volbách zvítězil Likud expremiéra Netanjahua. Se spojenci bude mít jasnou většinu

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu spolu se svými spojenci v úterních parlamentních volbách získal jasnou většinu mandátů, informovala ve čtvrtek volební komise. Podle konečného součtu Netanjahuova pravicová strana Likud získala ve 120členném parlamentu 32 křesel a se spojenci dá dohromady 64 mandátů. Současný premiér Jair Lapid krátce před oznámením konečných výsledků Netanjahuovi pogratuloval k vítězství.

Lapidova strana Ješ Atid získala 24 mandátů a na parlamentní většinu ani se spojenci nedosáhla. Mezi strany, které se do parlamentu nedostaly, protože nepřekonaly potřebný práh 3,25 procenta hlasů, je i potenciální Lapidův spojenec, levicový Merec. Se spojenci má blok kolem Lapida jen 51 mandátů.

Krátce před zveřejněním konečného výsledku sčítání hlasů Lapid Netanjahuovi pogratuloval k vítězství a popřál mu hodně štěstí. Podle mluvčího také řekl, že nařídil všem ministerstvům, aby se připravila na řádné předání moci. Fakticky tak uznal volební prohru.

Nejpravicovější kabinet v dějinách Izraele?

Očekává se, že Netanjahu do vlády přizve krajně pravicovou stranu Náboženský sionismus, k jejímuž vedení patří ultranacionalista Itamar Ben Gvir. Netanjahuova budoucí vláda tak bude zřejmě nejpravicovější v izraelských dějinách, píše v této souvislosti agentura AP.

Úterní parlamentní volby byly v Izraeli páté za tři a půl roku. Konaly se uprostřed vleklé politické krize, v níž se voliči rozcházejí v názoru na to, zda je Netanjahu schopen vykonávat funkci premiéra, když je souzen za korupci. Netanjahu vinu odmítá.