V Istanbulu začal první velký soud s policisty, kteří se měli účastnit pokusu o puč

Martina Pařízková z Amnesty International k soudním procesům v Turecku (zdroj: ČT24)

V Istanbulu začal první velký proces s policisty podezíranými ze spoluúčasti na nezdařeném červencovém puči. Před soudem stanulo 29 policistů, kteří jsou obviněni z neplnění rozkazů. Proces se koná za přísných bezpečnostních podmínek v areálu věznice Silivri u Istanbulu.

Podle agentur hrozí v případě usvědčení 21 obžalovaným doživotní vězení. Osmi dalším hrozí tresty od 7,5 do 15 let vězení. Jsou obviněni z členství v hnutí duchovního Fetullaha Gülena, jemuž Turecko pokus o převrat připisuje. Gülen, který žije v USA, obvinění z přípravy převratu odmítl.

Obžalovaní se provinili tím, že neplnili rozkazy, podle nichž měli chránit palác prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. 

Lidé, kteří jsou označováni za hlavní strůjce převratu, mají být souzeni později v Ankaře, podle agentury Reuters zřejmě příští rok. Ankara už ohlásila, že bude třeba postavit zvláštní soudní síň, protože ty stávající nejsou schopny pojmout tak velký počet osob, které budou obžalovány.

Turecko kvůli puči pozatýkalo na 40 tisíc lidí a další desítky lidí byly propuštěny z práce nebo přeřazeny na jinou pozici. Zátahy se týkají armády, policie, veřejné správy i soukromého sektoru.

V Turecku se už konalo několik menších procesů, ale ten, který začal v úterý, je považován za první velké soudní řízení vedené v největším městě státu. U soudní síně hlídkuje množství policistů a novináři nedostali povolení vzít si dovnitř fotoaparáty ani žádné jiné zařízení.