V Indonésii a Malajsii začal ramadán, mešity jsou navzdory covidu přístupné

V Indonésii, Malajsii a dalších asijských zemích začal společnými modlitbami muslimský postní měsíc ramadán. Zatímco v loňském roce zůstaly mešity kvůli šíření koronaviru uzavřené, letos do nich mají věřící při dodržování společenských rozestupů přístup, napsala agentura AP.

V nejlidnatější muslimské zemi světa Indonésii počet případů nákazy koronavirem stoupá, očkování ale úspěšně pokračuje a vláda zmírňuje opatření. Otevřena byla nákupní střediska, v nichž jsou potraviny zakryty před zraky lidí dodržujících od svítání do soumraku půst.

Se setměním půst končí a ulice v muslimských zemích se zpravidla zaplní lidmi, kteří se shromažďují na takzvaný iftár, neboli bohaté jídlo. Indonéská vláda uvedla, že oproti loňsku umožní lidem, aby se během ramadánu scházeli večer k jídlu i v restauracích či kavárnách, které smějí fungovat na polovinu své kapacity.

Také sousední Malajsie již uvolnila omezení – na rozdíl od minulého roku umožňuje i noční modlitby a zpřístupnila tržiště pod otevřeným nebem, která nabízejí jídlo, pití a oblečení.

Ramadán je devátý měsíc islámského lunárního kalendáře. Přesný začátek se stanovuje podle srpku nového měsíce, což sledují na obloze náboženské autority. V některých muslimských zemích začíná ramadán v úterý, v jiných až ve středu. Indonéský ministr pro náboženské záležitosti Yaqut Cholil Qoumas v pondělí večer v televizi oznámil, že měsíc byl již na obloze spatřen.

Hlavně nebránit modlitbám

Úřady v indonéské metropoli Jakartě v neděli v přípravách na ramadán dezinfikovaly 317 mešit. K dodržování odstupů vybízejí značky, u vchodu je k dispozici mýdlo a dezinfekce.

„Uvolnění restrikcí je pro nás jako závan svěžího větru. Už nás epidemie covidu-19 unavuje,“ řekla agentuře AP obyvatelka Jakarty Anna Mardyastutiová. „Úřady by měly postupovat tak, aby virus zastavily, ale nebránit modlitbám či zcela měnit tradice ramadánu,“ dodala.

Jednadvacetiletá Wan Noradriana Balqisová z Malajsie také přivítala návrat společných modliteb v mešitách, ale často přeplněným tržištím se prý bude raději vyhýbat.

Počet případů nákazy koronavirem se v Malajsii od ledna více než ztrojnásobil na 362 tisíc. Denně v této zemi se zhruba 32 miliony obyvatel nyní přibývá kolem tisíce infekcí. Indonésie, kde žije 270 milionů lidí, má od začátku pandemie přes 1,5 milionu nákaz, což je o něco málo méně, než má Česká republika. Indonéské náboženské úřady souhlasily s tím, aby očkování pokračovalo i v průběhu ramadánu.

V Indii, kde se v posledních dnech virus šíří velkou rychlostí, muslimští učenci vyzvali věřící, aby se striktně řídili opatřeními a neorganizovali velká shromáždění. Modlitby v zemi, kde žije 200 milionů muslimů, začínají v úterý večer a půst ve středu.

Muslimský postní měsíc ramadán
Zdroj: ČT24/Český rozhlas/Wikipedia.org