Letošní ramadán bude jiný. Muslimské země zavedly přísná opatření

Události ČT: Letošní ramadán bude kvůli koronaviru jiný (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace požádala muslimské státy, aby během postního měsíce ramadánu omezily oslavy. To, jak budou slavit ramadán různé země Blízkého východu, záleží na tom, jak v každém státě v posledních týdnech probíhá pandemie. V celé oblasti ale platí, že vlády výrazně omezily či rovnou zakázaly bohoslužby a vycházení na ulici v pozdních hodinách, uvedl zpravodaj České televize pro Blízký východ David Borek.

Společenský i náboženský rozměr svátku bude letos výrazně omezen, třebaže některé země opatření lehce uvolňují. Například Irák před začátkem postního měsíce částečně zmírnil zákaz vycházení a další protikoronavirová opatření a otevřel některé obchody. K 20. dubnu země zaznamenala 1574 lidí s koronavirem, 82 z nich zemřelo a 1043 se podle ministerstva zdravotnictví zotavilo.

V Bagdádu bude volný pohyb osob povolen pouze mezi šestou a devatenáctou hodinou, zatímco v pátek a v sobotu bude platit úplný zákaz vycházení. Podle nových pravidel smí vládní úřady fungovat pouze se čtvrtinou zaměstnanců v budově, otevřeny mohou být některé obchody, ale nákupní centra, parky a mešity, kde se většinou schází mnoho lidí, zůstanou zavřené.

Ramadán v době pandemie (zdroj: ČT24)

V Íránu nastane během svátků rovněž lehké uvolnění. To částečně souvisí s ramadánem, Írán každopádně vykazuje v poslední době zpomalení přírůstku případů koronaviru. Saúdská Arábie v některých provinciích už dříve zásadně omezila vycházení, nyní si tudíž v určitých oblastech také může dovolit uvolnění, dodal Borek.

Také v Izraeli, kde žije velké množství Arabů, budou svátky probíhat jinak než obvykle. „To, co teď zažijí izraelští muslimové, je téměř to samé, co zažívali izraelští židé během svátku pesach minulý měsíc. Oba svátky jsou typické velkým mezilidským rozměrem, lidé večer sedí venku, setkávají se. To vše je nyní zrušeno. Už v březnu docházelo k porušování některých nařízení a musela zasahovat policie. Myslím ale, že tendence nařízení porušovat bude menší.“

Prezident Egypta Abdal Fattáh Sísí pak vyzval občany, aby i během nadcházejícího muslimského postního měsíce dodržovali pokyny ministerstva zdravotnictví, nesdružovali se a myli si důkladně ruce.

Egypt také zachová v platnosti noční zákaz vycházení. Káhira ho vyhlásila 25. března. Jediným ústupkem je posunutí jeho začátku – namísto od 20:00 do 06:00 potrvá od 21:00 do 06:00 hodin. Ramadánová snídaně se koná před rozbřeskem kolem půl sedmé ráno, takže se k ní budou moci sejít doma celé rodiny. Hromadné modlitby jsou letos zakázané.

Zmírněna byla některá další omezení – například obchody a restaurace mají povolenu rozvážku jídla.

Nejlidnatější muslimská země na světě Indonésie ohlásila 283 nově nakažených a 19 úmrtí, takže celkově počet potvrzených případů stoupl na 7418 a úmrtí na 635. Guvernér Jakarty Anies Baswedan oznámil, že do 22. května prodlužuje rozhodnutí o izolaci lidí. Chce také zajistit, aby se místní o postním měsíci ramadánu modlili doma, ne společně.

„Letošní ramadán bude jiný. Obvykle se modlíme v mešitě, letos ale zůstaneme doma,“ sdělil guvernér. Jakarta sice nevyhlásila úplnou uzávěru, ale Baswedan řekl, že chce zpřísnit opatření týkající se shromažďování na veřejnosti.

V Turecku už vyhlíží konec

Přestože ramadán ještě pořádně nezačal, vláda v Turecku už vyhlíží jeho konec. Prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že úřady cílí na maximální dodržování všech nařízení, po postním měsíci se země začne vracet k normálu.

O výjimečné situaci svědčí fronta před jednou z mešit v Istanbulu. Pro hromadné modlitby je, stejně jako ostatní, zavřená. Imám ji ale proměnil v charitu. „Čekal nás osamělý ramadán. Naše iniciativa proto zároveň cílí na to udělat během následujícího měsíce z mešity opět centrum dění,“ vysvětlil imám Abdülsamet Cakır.

Vše funguje podle staré islámské tradice pomoci potřebným. Ti, kteří peníze mají, dávají, a ti, kteří je nemají, si berou. „Je to psychologická vzpruha pro lidi. Díky ní se necítíme na všechno sami,“ uvedl jeden z příromných. Pandemie převrátila Turkům život naruby a netradiční ramadán je pro ně nyní tou nejmenší komplikací.