V Egyptě se opět demonstruje, ze země prchají turisté

Káhira - V centru Káhiry se opět shromáždily tisíce lidí. Budovu ministerstva vnitra hlídá armáda, úřady zakázaly činnost televizní stanici Al-Džazíra. Z vězení severně od Káhiry uprchly tisíce vězňů. Situace se komplikuje i v turistických střediscích. Spojené státy vyzvaly Američany, aby zemi co nejdříve opustili, letadlo pro své občany posílá i Turecko a Británie. I české ministerstvo zahraničí varuje před cestováním do Egypta. Na letišti v Káhiře uvízly stovky cestujících. ČSA posunuly včerejší večerní let do Káhiry na dnešní ráno.

Po zdánlivém klidu se v centru Káhiry opět sešly tisíce demonstrantů. Znovu žádají odchod prezidenta Mubaraka. Armáda centrum metropole obklíčila tanky. Vojáci střeží důležité budovy. Policie se stahuje z předměstí Káhiry, vyklidila služebny a nechala tam zbrojní arsenál, kterého se údajně zmocnili lidé. Sílí volání po tom, aby egyptská armáda zřídila pořádek pevnou rukou. Krátce po začátku zákazu vycházení nad Káhirou přeletěly tři stíhačky, do centra města směřují vojenské posily.

Situace se začíná komplikovat i v turistických letoviscích, podle některých zpráv tam dochází k porušování pořádku, v Hurghadě dokonce došlo k drancování.

Mubarak podle státní televize navštívil armádní operační středisko, sešel se ke konzultaci se Sulajmánem a jmenoval také nové guvernéry. Vůdce egyptské opozice Muhammad Baradej vyzval prezidenta Husního Mubaraka, aby odstoupil a uvolnil cestu k vytvoření vlády národní jednoty. „Mubarak musí odejít ještě dnes, aby zahájil hladký přechod k vládě národní jednoty a k následným svobodným a spravedlivým volbám,“ řekl. Nejsilnější egyptská opoziční síla Muslimské bratrstvo dnes vyzvala další opoziční uskupení ke sjednocení a k vytvoření vlády národní jednoty. Společně pak pověřily Baradeje „vyjednáváním“ s režimem prezidenta Husního Mubaraka.

Vůdce egyptské opozice Muhammad Baradej se včera odpoledne na centrálním káhirském náměstí připojil k demonstrantům a prostřednictvím tlampačů jim řekl, že jejich země právě vstupuje do nové éry. Vyzval je ke klidu a trpělivosti a slíbil brzké změny. Vedení egyptského parlamentu mezitím naznačilo, že režim zřejmě přehodnotí výsledky nedávných parlamentních voleb, které opozice označila za zfalšované. V hlasování drtivě zvítězila vládnoucí strana prezidenta Husního Mubaraka. O změně výsledků by již brzy měl rozhodnout soud.

V sobotu v noci z věznice Abú Saabal na okraji Káhiry uteklo až 6 tisíc vězňů. Jsou mezi nimi těžcí zločinci i extrémní islamisté. Jižně od Káhiry v oáze Fadžúm se v další trestnici pokusili vězňové o vzpouru, zabili policejního generála, zmocnili se i dalšího policejního představitele.

Objevil také další problém, se kterým se musejí vyrovnat bezpečnostní složky. Byly zaznamenány případy rabování. Egyptská armáda zadržela nejméně 450 lidí kvůli krádežím, rabování nebo loupežím. Situaci berou do rukou sami Egypťané, kteří vytváří milice. V ulicích hlídkují i stovky lidí vyzbrojených noži a holemi a snaží se hájit svůj majetek.

Češi se do Egypta nehrnou, ČSA odkládá let

Kvůli nočnímu zákazu vycházení bylo ochromeno káhirské letiště, kde po zrušení několika letů uvízly až dva tisíce cestujících. Mnozí z nich ze země kvapně odjíždějí, neboť mají strach. Velvyslanectví USA v Káhiře dokonce doporučilo americkým občanům, aby zvážili co možná nejrychlejší odjezd z Egypta.

Britská letecká společnost British Airways vyslala do Káhiry zvláštní letadlo, aby evakuovalo turisty. Pomoc s evakuací nabídlo i Turecko, které také vyslalo několik letadel. České ministerstvo zatím k opuštění Egypta své občany nevyzývá, varuje ale před cestami do Káhiry, turisté by se měli vyhýbat demonstracím.

Vít Kolář, mluvčí ministerstva zahraničí

„Ministerstvo zahraničí doporučuje českým turistům cestovat do Egypta pouze v nezbytně nutných případech. Situace politická i bezpečnostní je nepředvídatelná, ministerstvo zahraničních věcí proto vydává toto aktuální varování.“

A pouliční bouře v Egyptě skutečně čím dál víc odrazují české turisty od cesty do země. Přibývá cestovních kanceláří, které klientům nabízejí buď přesun zájezdu na jiný termín, nebo změnu destinace.

České aerolinie se včera rozhodly posunout včerejší večerní let do Káhiry na dnes ráno. „Důvodem je bezpečnostní situace v hlavním městě Egypta, zákaz nočního vycházení a s tím spojený i logistický problém pro cestující dostat se z letiště a na letiště,“ vysvětlila mluvčí ČSA Hana Hejsková. Ujistila také, že cestující, kteří se dostaví k odbavení, budou ubytováni a dostanou občerstvení. Vzhledem k posunutí letu z Prahy do Káhiry se zpozdí i zpáteční let z Egypta, ten dorazí až v pondělí odpoledne. Charterových spojů Holidays Czech Airlines do turistických destinací se situace v Egyptě podle mluvčí nijak nedotkla.

Odstupující ministr informací Anás Fakkí zakázal v Egyptě vysílat satelitní arabské televizi Al-Džazíra. V zemi se zavřou veškerá studia a kanceláře, novináři nesmějí pracovat a přijdou i o tiskové průkazy. Al-Džazíra o vyhlášení zákazu sice informovala, vysílat ale nepřestala.