V Dublinu vypukly nepokoje poté, co útočník nožem zranil ženu a tři děti

Pětiletá holčička a jedna žena utrpěly těžká zranění, když je ve čtvrtek v centru Dublinu nožem pobodal muž ve středním věku. Informovala o tom irská policie, která motiv útočníka dosud nezná, a jejíž velitel nevyloučil terorismus. Zranění utrpěl také podezřelý, zřejmě si je způsobil sám a je v nemocnici. Další dvě děti jsou zraněny lehce. Poblíž místa činu podle tiskových agentur AFP a Reuters vypukly ve čtvrtek večer potyčky mezi pořádkovými silami a krajně pravicovými demonstranty.

Do potyček ve čtvrti, kde žijí hlavně přistěhovalci, se zapojily stovky lidí s transparenty Irish Lives Matter (Na irských životech záleží) a s irskými vlajkami. Přitom demonstranti zapálili policejní auto a na policisty házeli různé předměty. Dav se choval nepřátelsky také k „mainstreamovým“ médiím, vylíčil reportér AFP. Podle Reuters vzplál i dvoupodlažní autobus a za své vzala okna hotelu Holliday Inn a restaurace McDonald's.

Komisař Drew Harris, který stojí v čele irské policie, připsal potyčky „frakci šílených chuligánů ovládaných krajně pravicovou ideologií“. „Fakta ještě nejsou jasná,“ zdůraznil ohledně vyšetřování a odsoudil „fámy a pověsti šířené se zlými úmysly“.

Policie pátrá po motivu

Zadržený podle agentury DPA ve čtvrtek zaútočil na děti, když se seřadily před školou. Zraněná žena je údajně zaměstnankyně školy, která se žáky snažila chránit. Lidem okolo se podařilo útočníka přemoci a zadržet do příjezdu policie.

Policie uvedla, že v souvislosti s tímto případem nepátrá po žádném dalším podezřelém. Motiv útoku zatím nezjistila.

Šéf irské policie podle Reuters prohlásil, že „nikdy nevyloučil žádný motiv útoku“. „Říkal jsem od začátku, že všechny směry vyšetřování jsou otevřené, aby bylo možné stanovit motiv,“ řekl Harris poté, co jiný vysoce postavený policejní důstojník uvedl, že čtvrteční incident nesouvisel s terorismem. „Nebudu dále spekulovat o teroristickém motivu. Dokud si nebudeme jisti motivem, musíme si uchovat otevřenou mysl, abychom zjistili, proč se to stalo,“ dodal Harris.

Irský premiér Leo Varadkar řekl, že ho incident šokoval, a vyjádřil soustrast blízkým zraněných. Poděkoval také záchranným složkám, že zasáhly „během několika minut“. Podle ministryně spravedlnosti Helen McEnteeové šlo o „odporný útok na tři nevinné děti a ženu“.