V domově důchodců v Chorvatsku útočník zastřelil několik lidí

Nejméně šest životů si v pondělí vyžádala střelba v domově důchodců v chorvatském městě Daruvar, uvedla tamní média. Podle prvních zpráv do budovy vešel neznámý muž s pistolí a začal střílet kolem sebe. Zranil několik dalších osob.

Policie pachatele zadržela v nedaleké kavárně. Zaměstnanec kavárny médiím řekl, že pachatel si objednal kávu a zbraň položil před sebe na stůl, napsal deník Jutarnij list.

Policejní prezident Nikola Milina médiím sdělil, že zemřelo celkem šest lidí a dalších šest bylo zraněno. Mezi mrtvými je pět klientů ústavu a jeden zaměstnanec. Řekl také, že policie pravděpodobného pachatele před činem třikrát vyšetřovala, naposledy minulý měsíc. Dvakrát šlo o podezření z výtržnictví a jednou o domácí násilí. Podle předběžných informací na zbraň neměl povolení.

Chorvatská média uvedla, že střelcem je jednapadesátiletý bývalý příslušník vojenské policie. V domově důchodců pobývala jeho matka, která je také jednou z obětí.

Chorvatský prezident Zoran Milanović vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl , že ho „divošský a bezprecedentní“ zločin v Daruvaru šokoval. Vyzval také k přísnější kontrole držení zbraní v zemi.

Daruvar je mimo jiné známý tím, že v něm z celého Chorvatska žije nejpočetnější česká menšina. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake prohlásil, že jeho úřad „zatím nemá indicie, které by nasvědčovaly, že se incident dotkl českých občanů“.