TÉMA

Andrej Plenković

Chorvaté volili stabilitu, Plenkovičova HDZ ale oslabila

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, o pět mandátů si ale pohoršila a pro sestavení vlády musí oslovit menší strany. Plenković avizoval, že domlouvat koalici začne ještě ve čtvrtek. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) skončila druhá.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 12:16|

Ukrajina vyhraje a ruské zlo padne, řekl Zelenskyj v Buči rok po osvobození města

Ukrajina porazí ruské zlo, řekl v pátek v severoukrajinské Buči ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve městě si společně s delegacemi ze Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Moldavska připomíná rok od jeho osvobození od ruské okupační armády. Informovala o tom agentura AFP.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 20:54|

Po zavedení eura v Chorvatsku stouply ceny. Premiér Plenković varoval před umělým zdražováním

Už bezmála dva týdny platí Chorvaté ve své zemi eurem. Řada z nich si ale hlavně na internetových fórech stěžuje na náhlé zvyšování cen potravin i služeb. Vláda už obchodníky před umělým zdražováním varovala a hrozí třeba cenovými stropy. Někteří odborníci ale růst cen přičítají spíš vysoké inflaci. Jednotná evropská měna nahradila 1. ledna domácí kunu, se kterou mohou Chorvaté platit už jen do soboty 14. ledna.
12. 1. 2023|

Chorvatsko nečekají jen oslavy Vánoc a Nového roku. Země přijímá euro a vstupuje do Schengenu

Čtyřmilionové Chorvatsko se chystá nejen na Vánoce a Silvestra, ale také na zcela zásadní změny v novém roce. Od 1. ledna země vstupuje do schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Ještě větší dopad bude mít ale druhý zvrat: národní měna kuna definitivně končí a nahradí ji euro. Ne každý obyvatel to vítá.
23. 12. 2022|

Dron, který se zřítil u chorvatského Záhřebu, dle úřadů nesl bombu. Další spadl v Rumunsku

Bezpilotní letoun, který se minulý týden za dosud nevyjasněných okolností zřítil na okraji hlavního města Chorvatska Záhřebu, nesl leteckou pumu o váze až 120 kilogramů. Katastrofě zabránilo to, že spadl do měkké půdy, a nálož tak vybuchla pod zemí. Informovala o tom veřejnoprávní stanice HRT s odvoláním na zdroj z chorvatského ministerstva obrany. Další dron se v neděli zřítil v Rumunsku, uvedla tamní média. Nebyl ale vybaven žádnými zbraněmi.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 15:54|

Poslední díl mostu na Pelješac spojil oblast Dubrovníku se zbytkem Chorvatska

Připevněním posledního segmentu budovaného mostu na poloostrov Pelješac se spojila dosud oddělená oblast kolem města Dubrovník se zbytkem Chorvatska. Most při cestě do jižní Dalmácie umožní zřejmě už příští léto objet úzký pobřežní koridor patřící Bosně, která proti projektu opakovaně protestovala.
29. 7. 2021|

V Bosně zemřelo při novoroční oslavě osm lidí. Patrně se udusili zplodinami z agregátu

Při oslavě příchodu nového roku zemřelo v Bosně osm mladých lidí. Podle předběžných informací policie se otrávili zplodinami z dieselového agregátu, který jejich chatu zásoboval elektrickým proudem. Bosenská média uvádějí, že další dvě osoby přežily a nacházejí se ve vážném stavu.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 21:02|

Česká humanitární pomoc dorazila do Chorvatska. V místě zemětřesení zaznamenali další záchvěvy

Hasiči dopravili do Chorvatska humanitární pomoc poskytnutou Českou republikou. Hasičský záchranný sbor ČR to uvedl na Twitteru. Česko poslalo balkánské zemi vybavení za zhruba pět milionů korun, mimo jiné stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku. Zemi zasáhlo v úterý zemětřesení o síle přibližně 6,3 stupně, které bylo znát i v Česku. V nejpostiženější oblasti měst Sisak, Petrinja a Glina vyvolávají strach následné záchvěvy, cítit byly i v noci na čtvrtek.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 20:04|

Hasiči vypraví materiální pomoc pro zemětřesením zasažené Chorvatsko

Čtyři nákladní automobily humanitární materiální pomoci pro zemětřesením zasažené Chorvatsko vyjedou ve středu odpoledne z hasičské základny ve Zbirohu na Rokycansku. Česko balkánské zemi pošle vybavení za zhruba pět milionů korun, mimo jiné stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku.
30. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 13:46|

Uplynulo 25 let od operace Bouře. Chorvatské piety se poprvé účastnil zástupce srbské menšiny

Chorvaté si připomínají 25. výročí vojenské operace Bouře, která byla rozhodujícím vítězstvím chorvatských vojsk nad jednotkami srbské menšiny v Chorvatsku a jejímž výsledkem bylo vyhnání většiny chorvatských Srbů ze země. Vzpomínkové akce ve městě Knin, někdejší baště srbské menšiny, se v symbolickém gestu usmíření poprvé zúčastnil představitel srbské menšiny v Chorvatsku, místopředseda vlády Boris Miloševič. Vztahy mezi Chorvaty a Srby i po ukončení konfliktu zůstávají křehké.
5. 8. 2020|

Chorvatsko potichu otevřelo hranice pro turisty, upozorňuje Jutarnji list

Chorvatsko nepozorovaně otevřelo své hranice pro zahraniční turisty. Už od 9. května mohou využívat výjimku ze zákazu překročení hranic, která spočívá v prokázání „hospodářského zájmu“ Chorvatska na jejich příjezdu do země. Upozornil na to deník Jutarnji list, podle nějž se toto opatření v praxi vztahuje na všechny, kteří mají v zemi rezervované ubytování.
14. 5. 2020|

Pravicový premiér Chorvatska má obavy z levicového prezidenta. „Bude to tvrdé soužití“

Politické soužití s nově zvoleným levicovým prezidentem Zoranem Milanovičem bude obtížné. Po zveřejnění konečných výsledků druhého kola chorvatských prezidentských voleb, v nichž Milanović v neděli porazil dosavadní prezidentku Kolindu Grabarovou Kitarovičovou, to v noci na pondělí uvedl konzervativní premiér Andrej Plenković. Funkce prezidenta je v Chorvatsku spíše ceremoniální. Hlava státu například nemůže vetovat zákony, může ale ovlivňovat zahraniční, obrannou nebo bezpečnostní politiku země.
6. 1. 2020|

Nechceme krátit peníze, které k nám míří, zní od šestnácti zemí z jihu a východu EU

Zástupci šestnácti zemí Evropské unie v úterý v Praze vyzvali, aby EU ve společném finančním rámci na roky 2021 až 2027 nekrátila finance určené na kohezní politiku pod úroveň současného rámce. Evropská komise počítá s poklesem o deset procent. Země převážně z východní části EU také požadují, aby mohly pružněji nakládat s penězi z evropských fondů.
5. 11. 2019Aktualizováno5. 11. 2019, 15:29|

Kdo nahradí na podzim Junckera a spol.? Chystá se druhé kolo obsazování předních postů Unie

Šéfy států a vlád zemí Evropské unie čeká v neděli večer v Bruselu druhý pokus o dohodu, kdo v příštích letech obsadí klíčové posty ve vedení unijních institucí. Od summitu se očekává především rozhodnutí, kdo na podzim vystřídá Jeana-Claudea Junckera v čele Evropské komise (EK).
30. 6. 2019|