V Dagestánu na jihu Ruska vybuchla benzinka. Zemřelo přes třicet lidí

Nejméně 35 lidí přišlo o život a další desítky utrpěly zranění v důsledku exploze a požáru na benzinové stanici v Machačkale na jihu Ruska. S odvoláním na regionální úřady a federální ministerstvo pro mimořádné situace to v úterý uvedla agentura TASS. Záchranáři pokračují v rozebírání ruin a pátrání po lidech pod sutinami.

„Podle aktualizovaných údajů v důsledku incidentu zahynulo 35 lidí,“ uvedl zdroj agentury TASS. Informaci podle agentury následně potvrdilo ministerstvo pro mimořádné situace a upřesnilo, že těla dalších pěti lidí byla nalezena při prohledávání sutin. Dříve úřady informovaly o třiceti mrtvých. Mezi oběťmi jsou nejméně tři děti, uvedl předtím na svém webu list Kommersant s odvoláním na úřady. Přes šedesát raněných je podle ruského ministerstva zdravotnictví hospitalizovaných v nemocnici, včetně šestnácti dětí.

Požár, který vypukl v pondělí pozdě večer, zachvátil plochu šest set metrů čtverečních, než se ho 260 hasičům podařilo uhasit. 

Hlava Dagestánu Sergej Melikov za příčinu požáru na stanici označil výbuch kontejnerů naproti benzince. Jeho příčiny se zjišťují. Na úterý vyhlásil v republice smutek.

První informace byly o výbuchu přímo v Machačkale, radnice později upřesnila, že se benzinka nachází na hranici města.

Do Machačkaly letí na pokyn ruského ministra zdravotnictví Michaila Murašky tým lékařů z Moskvy. Ministr pro mimořádné situace Alexandr Kurenkov nařídil přepravit raněné z Machačkaly do Moskvy, letadlo Il-76 s lékařskými přístroji je v pohotovosti, dodal Kommersant.

Machačkala je správním centrem Dagestánu, jedné z autonomních republik na ruském severním Kavkazu.