V Bruselu začal proces s útočníkem, který zabíjel v židovském muzeu. Hrozí mu doživotí

V Bruselu začal soudní proces s Francouzem alžírského původu Mehdim Nemmouchem, obžalovaným z teroristického útoku v bruselském židovském muzeu v květnu 2014. Třiatřicetiletý Nemmouche, který podle obžaloby zastřelil čtyři osoby, je souzen společně s údajným komplicem, Francouzem Nacerem Bendrerem, a hrozí mu podle agentury AFP doživotní trest.

Hlavní obžalovaný čelí obvinění z vražd s teroristickým motivem. Při příchodu k soudu měl na sobě oranžový svetr a do boxu pro obžalované ho doprovodili dva zakuklení policisté. Nemmouche poté odmítl na žádost předsedající soudkyně potvrdit svou totožnost.

Proces, který má trvat do konce února, se koná za přísných bezpečnostních opatření. Vypovídat má zhruba stovka svědků. Čtvrtek a pátek je vyhrazený čtení téměř dvousetstránkového obžalovacího spisu. Samotný Nemmouche a jeho komplic mají vypovídat tři dny.

Útočník zastřelil čtyři náhodné oběti

Nemmouche podle obžaloby v květnu 2014 zastřelil ve vstupní hale židovského muzea v belgické metropoli náhodně vybrané oběti – dva izraelské turisty, Francouzku, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice, a belgického zaměstnance muzea. Po činu Nemmouche utekl a po šesti dnech jej zadrželi v jihofrancouzském přístavním městě Marseille.

Mehdi Nemmouche
Zdroj: ČT24

Francouzské úřady ho vydaly do Belgie v červenci 2014. Belgická justice v listopadu 2016 souhlasila s tím, že umožní stíhání Nemmouche i francouzským úřadům. Předloni v listopadu byl totiž Nemmouche v Paříži obviněn rovněž z podílu na zadržování čtyř novinářů v Sýrii v letech 2013 a 2014.

Pokud belgický soud o jeho vině rozhodne, vstoupí bruselský antisemitský atentát do dějin jako první útok, který na evropské půdě spáchal džihádistický bojovník po návratu ze Sýrie, napsala AFP.