V Acapulcu se kvůli drogové válce neučí

Acapulco (Mexiko) - Šest stovek učitelů v tichomořském letovisku Acapulco na jihu Mexika se po prázdninách odmítlo vrátit za katedru. Školní rok tak nezačne ve 140 školách. Učitelé se prý bojí jít do práce kvůli výhrůžkám smrtí a častým únosům, které mají na svědomí drogové kartely. Acapulco zažívá v posledních pěti letech výrazný nárůst násilí ze strany gangů.

Zámek na mřížích a cedule s nápisem „vyučování se až do odvolání nekoná“ se objevily na školách po celém Acapulcu. Učitelé mají strach: chodí za nimi maskovaní ozbrojení muži, chtějí po kantorech peníze a vyhrožují smrtí a únosy. Dva učitelé tvrdí, že za poslední týden někteří jejich kolegové zmizeli. Do tříd se jich proto po prázdninách nevrátilo 600. Prý začnou pracovat, až jim policie zajistí bezpečnost.

Policie na základě žádosti z radnice spustí operaci bezpečná škola. O tom se ale prý rozhodlo ještě předtím, než současná situace nastala, protože oblast Acapulca je problematická. Slavné turistické letovisko se po roce 2006, kdy prezident Felipe Calderón zahájil boj proti gangům, proměnilo v bitevní zónu. Od začátku roku se tam obětí vraždy stalo 650 lidí. Acapulco je tak po severomexickém Ciudad Juárezu nejnebezpečnějším městem v zemi.

Učitelé v Acapulcu se bojí do školy (zdroj: ČT24)

Před měsícem dopadla mexická policie údajného obchodníka s drogami Moisése Montera Álvareze, podezřelého z podílu na masakru dvou desítek mexických turistů v Acapulco loni v září. Úřady mají podezření, že turisty si útočníci spletli s konkurenčními narkoobchodníky. Álvarez se prý podílel i na dalších vraždách, únosech, žhářství a zločinech spojených především s obchodem s drogami.

Acapulco, přezdívané Riviéra Amerik, v posledních letech zažívá vlnu násilí spojeného především s drogami. Narůstá tu počet vražd i dalších zločinů. Odehrávají se tu i střety mezi členy různých drogových gangů. Jen za poslední dva dny policie ve městě registruje více než desítku vražd.