Útoky okupantů poničily ukrajinský přístav a zabily dva lidi, nálety dronů hlásí Rusko

Ruský útok drony Šáhed v noci na čtvrtek poničil přístavní infrastrukturu, obilné silo a administrativní budovy v okrese Izmajil v Oděské oblasti na jihozápadě Ukrajiny. Jeden člověk byl při útoku zraněn, oznámil předseda oblastní správy Oleh Kiper. Rusko oznámilo nálety dronů na řadě míst země. Ruské ostřelování zabilo ve čtvrtek člověka v Chersonské oblasti, další oběť za poslední den hlásila už ráno Záporožská oblast.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2023)

  • 20:34

    Vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Josep Borrell nečekaně přijel do ukrajinské Oděsy.

  • 19:50

    Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v dokumentu o válce v Charkovské oblasti řekl, že Rusové dva týdny před plnohodnotnou invazí v únoru 2022 na schůzce vedení státu pochybovali, zda Ukrajinci skutečně budou vesměs ruské vojáky vítat.

  • 19:21

    Ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové zesilují hustotu minových polí v Doněcké oblasti. Právě miny byly kvůli jejich už tak velmi vysokému množství dosud největší překážkou ukrajinské protiofenzivy.

Útok na klíčový říční přístav na Dunaji byl čtvrtý za posledních pět dní, uvedl Kiper. Zraněným civilistou je podle něj řidič kamionu, který utrpěl lehké poranění nohy.

Ukrajinská armáda uvedla, že v noci sestřelila 25 z 33 bezpilotních letounů, které podle ní vypustilo Rusko. Většina z nich mířila na Oděskou oblast, ale některé cílily také na severoukrajinskou Sumskou oblast. 

Od letošního července, kdy Rusko opustilo dohodu o ukončení jeho blokády ukrajinských černomořských přístavů, Moskva na ukrajinské říční přístavy na Dunaji útočila opakovaně. Řeka v oblasti tvoří hranici mezi Ukrajinou a členem NATO Rumunskem, přístavy jsou důležité pro vývoz ukrajinského obilí.

Dva mrtví po ruském ostřelování

Při ostřelování obce Odradokamjanka v jižní části Chersonské oblasti zemřel ve čtvrtek padesátiletý muž, dva další lidé utrpěli zranění, uvedl šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin.

Jednoho mrtvého a šest zraněných po sobě nechaly za poslední den ruské útoky v Záporožské oblasti, sdělil ve čtvrtek ráno předseda tamní oblastní správy Jurij Malaško. Rusové podle něj útočili drony, raketami i dělostřelectvem na tři desítky obcí, zabili osmašedesátiletého muže v obci Stěpnohirsk.

Ukrajina se vzpamatovává po středečním ruském útoku ve městě Kosťantynivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Na tamním tržišti podle čtvrteční aktualizované bilance zahynulo šestnáct lidí a 33 osob utrpělo zranění, uvedlo ministerstvo vnitra. Ve středu se hovořilo o sedmnácti obětech. Policie vyloučila, že se jednalo o dělostřelecký útok, jak uváděly původní informace.

Jako nejpravděpodobnější se podle ukrajinských médií jeví varianta, že na tržiště dopadla raketa S-300.

Drony nad Ruskem

Drony se v noci na čtvrtek objevily i na několika místech nad Ruskem. Moskevský starosta Sergej Sobjanin uvedl, že protivzdušná obrana zmařila pokus bezpilotního letounu o útok na Moskvu. Trosky dopadly poblíž města Ramenskoje asi padesát kilometrů východně od ruské metropole, žádné škody podle Sobjanina nezpůsobily.

Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev uvedl, že jeden sestřelený bezpilotní letoun spadl v centru Rostova na Donu a poškodil několik automobilů a fasády tří budov. Jeden člověk podle něj utrpěl zranění, které si nevyžádalo hospitalizaci.

Ukrajinská agentura Unian s odvoláním na kanály na komunikační platformě Telegram uvedla, že až tři výbuchy v centru Rostova na Donu nastaly v místech, kde se nachází velitelství Jižního vojenského okruhu ruské armády. To je zodpovědné za vedení operací na Ukrajině. V případě útoku v Moskevské oblasti bylo podle ní zasaženo mezinárodní letiště v Žukovském. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Cílem náletu dronu se nad ránem stalo také město Brjansk, který stejně jako Rostov na Donu leží nedaleko hranic s Ukrajinou. „Padající trosky částečně poškodily zasklení budovy železniční stanice Brjansk I, nádražní náměstí a několik automobilů,“ uvedl gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz. Útok si podle něj nevyžádal žádné zraněné.

Zadržený velitel moskevské protivzdušné obrany

Dronové útoky hlásí Moskva a další ruské regiony v poslední době prakticky každý den. Kyjev se k této vzdušné kampani oficiálně nehlásí. Podle analytiků však útoky dokazují, že Ukrajina je schopna zasahovat, či alespoň ohrožovat cíle i hluboko v ruském týlu.

Moskevská protivzdušná obrana sklízí kritiku, že nedokáže zastavit všechny drony letící na město. Ruští vyšetřovatelé nyní navíc zadrželi generála Konstantina Ogijenka, který měl na starosti právě protivzdušnou obranu nad Moskvou. Stíhají ho kvůli podezření z korupce. Ogijenko a další ruský generálmajor Dmitrij Běljackij podle obžaloby usilovali o úplatek v hodnotě sedmi milionů korun.