Útočníci v izraelském městě Raanana najeli auty do lidí

Jedna žena zahynula a nejméně osmnáct dalších osob bylo zraněno při koordinovaném útoku dvěma automobily v izraelském městě Raanana, kde útočníci najeli do lidí, informovala ČTK s odkazem na izraelská média. Bezpečnostní složky podle nich v souvislosti s útokem zadržely dva muže z Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

„Byl to velmi vážný teroristický útok,“ uvedl velitel centrálního policejního okrsku Avi Bitton. Podezřelí se podle něj zmocnili dvou automobilů a použili je k útokům na třech místech ve městě. První útočník byl zadržen velmi rychle, druhý o několik minut později. Policie nevylučuje zapojení dalších podezřelých do útoků a oblast dále prohledává.

Jeden z podezřelých podle předběžných výsledků policejního vyšetřování nejdříve pobodal řidičku auta, které následně ukradl a najel s ním do několika lidí. Z neovladatelného vozidla následně uprchl, aby ukradl další a zamířil s ním proti jiné skupině osob.

Podle policie byli oba muži příbuzní a pracovali v průmyslové čtvrti Raanany. V Izraeli pobývali nelegálně. Policejní mluvčí podle listu Ha'arec zdůraznil, že v této fázi vyšetřování nelze určit, zda byly útoky politicky motivované. List The Times of Israel napsal, že oba muže nyní vyslýchá izraelská tajná služba Šin Bet. K útoku se bezprostředně nepřihlásila žádná organizace.

Svým těžkým zraněním v nemocnici podlehla žena, sedmdesátnice. Její jméno úřady nezveřejnily, útočník ji patrně pobodal, napsal deník The Times of Israel. Dalších nejméně osmnáct lidí včetně sedmi dětí a dospívajících bylo zraněno, z toho tři těžce. Jejich poranění jsou kombinací bodných ran a sražení autem, uvedli zástupci nemocnic, kam byli zranění převezeni.