Američané s Brity zaútočili na jemenské povstalce. Zasáhli desítky cílů

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Podporu k bojové akci poskytla i Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko, řekl americký prezident Joe Biden. Útoky potvrdil i britský premiér Rishi Sunak. V jemenské metropoli Saná se podle svědků ozvalo několik výbuchů, zasažena byla i další města. Cílem úderů je obnovit stabilitu v Rudém moři.

Svědci agentuře Reuters sdělili, že cílem leteckých úderů byla vojenská základna v metropoli Saná, vojenský objekt poblíž letiště ve městě Taiz nebo hútíjská námořní základna v rudomořském přístavu Hudajdá. Předpokládá se, že cíle zahrnovaly sklady zbraní a zařízení pro vypouštění dronů, napsal server The Telegraph.

Povstalci provozovaná televize al-Masírá poté na svém telegramovém účtu potvrdila údery na základnu poblíž mezinárodního letiště u hlavního města, tábor u města Sáda, lokality v blízkosti letiště ve městě Hudajdá, na mezinárodní letiště v provincii Táizz a na pobřežní okres Abs. Později uvedli, že při útocích zemřelo pět šíitských povstalců a dalších šest bylo zraněno.

Spojenci podle regionálního velitelství americké armády CENTCOM zasáhli šedesát cílů na celkem šestnácti místech území, které je pod kontrolou šíitských povstalců. Britský ministr obrany Grant Shapps uvedl, že Spojené království další nálety na jemenské povstalce neplánuje.

Podle jednoho z amerických představitelů, kteří si přáli zůstat v anonymitě, byly údery vedeny z letadel, lodí a ponorek, napsala agentura Reuters. Podle zdrojů serveru CNN útočící plavidla použila rakety Tomahawk určené k útoku na pevninu.

Americký ministr obrany Lloyd Austin následně podle Reuters řekl, že útoky mířily na lokality spojené s hútíjskými bezpilotními letouny, balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu, pobřežními radary a zařízeními pro kontrolu vzdušného prostoru.

Podle prohlášení britského ministerstva obrany existují po útocích předběžné známky, že „schopnosti hútíů útočit utrpěly“. „Ačkoli očekáváme, že tato akce sníží bojové schopnosti hútíů a jejich tendenci provádět tyto útoky, nepřekvapilo by nás, kdybychom se dočkali nějaké odezvy,“ řekl jeden z amerických představitelů agentuře Reuters.

Hútíové podle jiného z amerických představitelů dosud nesáhli k odvetě a americké a britské námořnictvo v Rudém moři je dobře připraveno se případně bránit. Po provedených úderech nicméně není v plánu situaci v oblasti dále eskalovat, dodal.

Británie zveřejnila záběry z útoku v Jemenu (zdroj: EBU/GBMOD)

Podle amerického představitele je za útoky jemenských povstalců Írán

Jde o první údery vedené proti hútíům, podporovaným Íránem, přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy šíitská povstalecká skupina začala napadat námořní přepravu v Rudém moři. Podle jejich prohlášení k tomu přistoupili na podporu palestinského teroristického hnutí Hamás v boji proti Izraeli, napsala agentura Reuters. Mnohá z napadených plavidel však žádné vazby na Izrael neměla.

Agentura také podotkla, že se jedná o dramatické rozšíření současného konfliktu z Pásma Gazy na další oblast Blízkého východu.

Americká armáda ve čtvrtek uvedla, že hútíové vypálili další protilodní balistickou střelu na mezinárodní námořní trasy v Adenském zálivu. Šlo o sedmadvacátý útok povstalců od 19. listopadu. Spojené státy se domnívají, že za všemi fázemi hútíjských útoků je Írán, řekl nejmenovaný americký činitel.

Mluvčí hútíů v pátek uvedl, že útok na pozice skupiny v Jemenu nemá žádné opodstatnění. Povstalci podle něj hodlají dál pokračovat v útocích na lodě směřující do Izraele. Představitelé povstalců varovali, že Spojené státy a Británie zaplatí za tuto „do nebe volající agresi“ vysokou cenu.

Představitel hútíů Abdal Kádir Mortada už předtím na síti X hovořil o „americko-sionisticko-britské agresi“. Během čtvrtka vůdce povstalců uvedl, že jakýkoli útok USA nezůstane bez odezvy, napsala agentura Reuters.

Údery odsoudil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání. „Považujeme to za jasné porušení svrchovanosti a územní celistvosti Jemenu a porušení mezinárodních zákonů, předpisů a práv,“ uvedl podle Reuters.

Podobně se vyjádřili i představitelé libanonské ozbrojené skupiny Hizballáh, která je taktéž spojená s Íránem. Údery na pozice povstalců v Jemenu důrazně odsoudilo i palestinské teroristické hnutí Hamás.

Biden: Nebudu váhat nařídit další opatření na ochranu lidí

Spojené státy nebudou jemenským povstalcům tolerovat útoky na nákladní lodě v Rudém moři, řekl v pátek Biden. Podle CNN dodal, že „nebude váhat nařídit další opatření na ochranu našich lidí a volného toku mezinárodního obchodu, pokud to bude nutné“.

Premiér Sunak povstalce obvinil, že svými „nebezpečnými a destabilizujícími útoky“ způsobili zásadní narušení životně důležité námořní trasy, což vedlo k růstu cen komodit. Řekl také, že britské letectvo provádí proti vojenským zařízením hútíů cílené údery. Ty vykonaly stíhačky z britské vojenské základny Akrotiri na Kypru, konkrétně se jednalo o čtyři letouny Eurofighter Typhoon, napsal server BBC.

Start stíhačky Eurofighter Typhoon britského letectva
Zdroj: Reuters/britské ministerstvo obrany/Lee Goddard

V Jemenu jsou dva Češi. Podle ministerstva by měli být v pořádku

České ministerstvo zahraničí je ve spojení s organizací Člověk v tísni, jež má dva české občany v Adenu na jihu Jemenu. „Informovali jsme je o nastalé situaci. Oni to samozřejmě také monitorují, jsou se svými lidmi v kontaktu,“ sdělil ředitel odboru Blízkého východu a severní Afriky ministerstva Petr Hladík.

Protože se Češi nacházejí v přístavu na jihu Jemenu, který není pod kontrolou hútíů, vůči nimž jsou zásahy zaměřeny, lze podle Hladíka říci, že jsou čeští občané v pořádku.

„Samozřejmě naše cestovní doporučení je dlouhodobě jasné a jednoznačné, to znamená v žádném případě necestovat, případně zemi opustit,“ dodal ředitel odboru.

Hútíové ohrožují dopravu v Rudém moři

Útoky narušily mezinárodní obchod na klíčové trase mezi Evropou a Asií, která představuje asi patnáct procent světové lodní dopravy. Tato důležitá námořní cesta vede do Suezského kanálu, který je nejkratším spojením mezi Asií a Evropou. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v Rudém moři se velké dopravní společnosti této oblasti vyhýbají a jejich lodě plují oklikou kolem mysu Dobré naděje. To ale plavbu o několik dnů prodlužuje a prodražuje ji.

Zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal připomněl, že spojenecké síly opakovaně vyzvaly povstalce, aby od útoků upustili. „Přes velké diplomatické úsilí hútíové neuposlechli tyto výzvy a pokračovali v pirátství,“ uvedl. „Je to jasný vzkaz hútíům, že musí s útoky na lodní dopravu přestat,“ doplnil.

Zpravodaj ČT Vostal komentuje dění v Jemenu (zdroj: ČT24)

„Tím, že hútíové útočí na lodě, zdražuje ropa, zdražuje importované zboží. V poslední době muselo na dva tisíce lodí zvolit jinou trasu, což vedlo ke zdržení hned několika týdnů. Podle prohlášení Bílého domu se útoky hútíů dotkly padesáti zemí. Lodě z dvaceti zemí zažily únosy nebo útoky,“ popsal Vostal.

Kvůli narušení dodavatelských řetězců oznámila berlínská továrna americké automobilky Tesla, že od 29. ledna na dva týdny zastaví většinu výroby. Chybí jí díly. Švédská automobilka Volvo, jejímž většinovým vlastníkem je čínská společnost Geely, příští týden přeruší na tři dny výrobu v závodě v belgickém Gentu. Podle mluvčího firmy se to ale neodrazí na dodávkách ani na výrobních cílech. Značka Volkswagen významné omezení výroby ve svých závodech neočekává. Další společnosti včetně švédské nábytkářské firmy Ikea varovaly před zpožďováním dodávek.

Dánský lodní přepravce Maersk doufá, že americko-britské údery povedou k usnadnění námořního obchodu v Rudém moři. „Doufáme, že tyto zásahy a větší přítomnost námořnictva nakonec povedou ke snížení ohrožení, což umožní tranzit námořního obchodu přes Rudé moře a opětovné využívání Suezského průplavu jako vstupní brány,“ napsala společnost agentuře Reuters.

V reakci na noční útoky na vojenské základny jemenských povstalců vzrostly ceny ropy, okolo pátečního poledne si připisovaly zhruba čtyři procenta. Akce zvýšila obavy trhů z možného dopadu širšího konfliktu na Blízkém východě na dodávky ropy z regionu, zejména na ty, které procházejí Hormuzským průlivem mezi Perským a Ománským zálivem.

Protesty protiválečných aktivistů

Proti americkým a britským úderům na pozice jemenských povstalců demonstrovali protiváleční aktivisté, kteří se ve čtvrtek večer sešli před Bílým domem a na Times Square v New Yorku. Skandovali hesla jako „ruce pryč od Jemenu“ a „ruce pryč od Gazy“.

Organizátoři protestů uvedli, že údery v Jemenu považují za „velkou eskalaci“ blízkovýchodního konfliktu, která by mohla vést k rozsáhlé regionální válce.

Kritika se objevuje také mezi americkými politiky. Ze strany republikánů se ozývají hlasy, podle kterých měl úder na jemenské povstalce přijít dříve. Někteří demokrati zase poznamenali, že před samotným úderem si měl Biden tento krok nechat schválit Kongresem. Podle Vostala se však většina americké politické scény za krok prezidenta Bidena postavila.