Hútíové znovu útočili v Rudém moři. USA a Británie zlikvidovaly 21 dronů a střel

Spojené státy a Británie v úterý zlikvidovaly 21 dronů a střel, které vypustili jemenští povstalci hútíové směrem k mezinárodním námořním trasám v jižní části Rudého moře. Zásah v noci na středu oznámilo americké regionální velitelství CENTCOM. Armáda Spojených států rovněž oznámila, že nejsou hlášeni žádní zranění ani škody. Britský ministr obrany Grant Shapps uvedl, že se jedná o dosud největší útok v Rudém moři. Povstalcům pohrozil, že ponesou následky.

CENTCOM na sociální síti X informoval, že bylo sestřeleno osmnáct bezpilotních letounů a tři protilodní střely. Podle americké armády se jedná už o 26. útok hútíů na námořní trasy v Rudém moři od 19. listopadu.

„Hútíové zahájili z Jemenu komplexní útok s Íránem navrženými bezpilotními letouny, protilodními řízenými střelami a protilodní balistickou střelou do jižní části Rudého moře, a to směrem k plavebním trasám, kterými proplouvaly desítky obchodních plavidel,“ napsal CENTCOM.

K situaci se vyjádřil také britský ministr obrany Shapps. „Dnes v noci (na středu, pozn. red.) HMS Diamond spolu s americkou válečnou lodí úspěšně odvrátily dosud největší útok v Rudém moři spáchaný Íránem podporovanými hútíi,“ napsal na sociální síti X.

Britská loď nebyla poškozena a posádka nebyla zraněna, doplnil ministr. „Británie a její spojenci dali jasně najevo, že tyto nezákonné útoky jsou naprosto nepřijatelné, a pokud budou pokračovat, hútíové ponesou následky,“ prohlásil Shapps.

Mluvčí Bílého domu John Kirby v reakci na úterní vývoj uvedl, že jemenští povstalci navzdory svým deklaracím cílí i na lodě, které nemají žádné vazby na Izrael. Útoky podle něj zvyšují napětí, nespecifikoval však, jak na ně hodlá Washington reagovat.

Nyní Washington zvažuje, zda nepřejít k úderům na pozice hútiů přímo v Jemenu, píše Bloomberg. Nejmenovaný informovaný zdroj uvedl, že Británie zatím takovýto postup, který by mohl vyústit v další eskalaci konfliktu na Blízkém východě, nepodporuje. Opatrní jsou údajně také činitelé ze Saúdské Arábie, jakkoli si přejí, aby útoky povstalců skončily.

Obchodní společnosti ruší cesty přes Rudé moře

Hútíové v regionu podnikají útoky za použití raket a bezpilotních prostředků již od listopadu. Povstalci podporovaní Íránem tvrdí, že tak činí proto, aby podpořili teroristické hnutí Hamás v boji proti Izraeli.

Kolem Jemenu vede důležitá námořní cesta, po níž musí proplout lodě směřující do Suezského průplavu. Některé významné přepravní společnosti už oznámily, že kvůli zvýšenému nebezpečí nebudou využívat trasy přes Rudé moře. Kvůli ochraně obchodních tras zahájily Spojené státy v prosinci v Rudém moři mezinárodní operaci nazvanou Operation Prosperity Guardian, k níž se připojilo přes dvacet zemí.

Během prosince se stal obětí hútíjského útoku tanker Strinda norské společnosti Inventor Chemical Tankers. Plavidlo tehdy zachvátil menší požár, posádka však vyvázla bez zranění. V listopadu hútíové unesli loď Galaxy Leader. Prohlásili, že flotilu, ke které unesená loď patří, spoluvlastní izraelský magnát Abraham Ungar, jeden z nejbohatších Izraelců a vlivný zákulisní hráč tamní politiky.

Majitel lodi, společnost Galaxy Maritime Ltd z ostrova Man, popsal, že na palubu se ozbrojenci dostali za použití vrtulníku. „Následně byla ztracena veškerá komunikace s lodí,“ dodala firma s tím, že podle ní se loď nachází v přístavu Hudajdá na pobřeží Rudého moře, který kontrolují hútíové.