Hútíové unesli loď Galaxy Leader, aby zesílili tlak na Izrael

Horizont ČT24: Hútíové unesli loď Galaxy Leader (zdroj: ČT24)

Jemenští rebelové v Rudém moři unesli nákladní loď Galaxy Leader, kterou provozuje japonská dopravní společnost. Podle Hútíů ale celou flotilu spoluvlastní jeden z nejbohatších Izraelců Abraham Ulgar. Únosem reagovali na izraelskou invazi do Gazy. Navíc pohrozili, že zaútočí na každou loď, kterou provozuje (či vlastní) izraelská společnost nebo která pluje pod izraelskou vlajkou.

Loď Galaxy Leader měří 190 metrů a je určená k přepravě motorových vozidel. Pod bahamskou vlajkou vyplula z Turecka do Indie. V Rudém moři nedaleko saúdskoarabské Džedy ale přestala odpovídat. Na palubě bylo 25 členů posádky z Filipín, Bulharska, Rumunska, Ukrajiny a Mexika.

„Námořní jednotky jemenských ozbrojených sil podnikly vojenskou operaci v Rudém moři. Obsadily izraelskou loď, kterou doprovodily k jemenskému pobřeží. S posádkou naloží podle učení a hodnot islámu,“ řekl mluvčí mluvčí jemenských povstalců Jahjá Saria.  

Poloha lodi Galaxy Leader
Zdroj: ČT24

Do jednání se zapojili Japonci

Hútíové tvrdí, že flotilu, ke které Galaxy Leader patří, spoluvlastní izraelský magnát Abraham Ungar, jeden z nejbohatších Izraelců a vlivný zákulisní hráč tamní politiky. Loď samotnou ale provozuje japonská společnost Nippon Yusen. Japonská vláda proto okamžitě oznámila, že hledá způsob, jak situaci vyřešit.

Majitel lodi, společnost Galaxy Maritime Ltd z ostrova Man, v pondělí uvedl, že na palubu se ozbrojenci dostali za použití vrtulníku. „Následně byla ztracena veškerá komunikace s lodí,“ dodala společnost s tím, že podle ní se loď nachází v přístavu Hudajdá na pobřeží Rudého moře, který kontrolují Hútíové.

„Jednáme s Izraelem a přímo jsme oslovili i Hútíe. Zároveň jsme vyzvali zainteresované země jako Saúdskou Arábii, Omán a Írán, aby vyvinuly tlak na Hútíe k co nejrychlejšímu propuštění lodě i posádky,“ vyjádřil se hlavní tajemník japonské vlády Hirokazu Matsuno. To ale nebude jednoduché.

Hamás poděkoval, Írán vyjádřil akci podporu

Hútíjští povstalci podporovaní Íránem roky bojují proti legitimní jemenské vládě, na jejíž straně zase stojí Saúská Arábie. Únos lodi označují za odpověď na izraelský zásah v Pásmu Gazy. Vděčnost jim už vyjádřilo i teroristické palestinské hnutí Hamás. „Jde o vítaný krok jemenských jednotek a věřím, že rozsah sionistických zločinů v Gaze přiměje každého spojence bránit a podporovat palestinský lid všemi prostředky,“ uvedl zástupce Hamásu Usáma Hamdan.  

O to se v posledních týdnech ostatně Hútíové snaží. Na Izrael už podnikli několik útoků, ať už raketových nebo prostřednictvím dronů. Podle amerického námořnictva ale všechny zmařila protivzdušná obrana jejich lodí umístěných v Rudém moři.

„Tento zásah byl ukázkou integrované protivzdušné a protiraketové obrany, kterou jsme vybudovali na Blízkém východě, a toho, že jsme připraveni ji kdykoliv využít k ochraně našich spojenců a zájmů v tomto důležitém regionu,“ deklaroval mluvčí amerického ministerstva obrany Pat Ryder.

Írán se naopak nechal slyšet, že obsazení dopravní lodi je ze strany Hútíů promyšleným způsobem, jak zesilovat tlak na Izrael a jeho spojence. Podíl na únosu ale odmítl.

Komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland považuje konfllikt kolem lodi za možnou eskalaci na další frontě současné války, kam už patří válka v Gaze či přestřelky na severu Izraele u hranic s Libanonem. Hamásu se přitom nepodařilo otevřít boje na Západním břehu Jordánu. Dalším dílem do mozaiky by pak tedy mohla být oblast Jemenu, byť je od Izraele hodně daleko, dodal komentátor.