Zásah proti hútíům byl nezbytný, řekl Pavel. Erdogan mluví o „krvavém moři“

Zásah koalice vedené Spojenými státy a Británií v Jemenu vyvolal četné reakce. Svou podporu vyjádřily například Francie, Dánsko, Nizozemsko i Česko, které bylo s určitým předstihem o úderu informováno. Rusko jej kritizovalo s tím, že jde o další příklad překrucování rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Peking vyjádřil znepokojení ohledně eskalace napětí v regionu kolem Rudého moře.

USA s Británií a s podporou Austrálie, Kanady, Nizozemska a Bahrajnu udeřily ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím hútíjských povstalců na území Jemenu v reakci na útoky, které povstalci vedou proti obchodním lodím v Rudém moři od listopadu. Hútíové své akce zdůvodňují odporem vůči válce Izraele v Pásmu Gazy, která začala 7. října teroristickým útokem palestinského hnutí Hamás na Izrael.

Podporu americko-britským úderům vyjádřila také například Francie, Dánsko či Nizozemsko. „Hútíové svými ozbrojenými akcemi nesou extrémně vážnou odpovědnost za eskalaci v regionu,“ uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí s odkazem na útoky povstalců na lodě v Rudém moři. Dánský ministr zahraničí Lars Lökke Rasmussen označil americko-britské údery za „akt sebeobrany“ a nizozemský premiér Mark Rutte je podpořil s tím, že mají zajistit volný pohyb lodí Rudým mořem.

Česko bylo o zásahu informováno s určitým předstihem, uvedl ředitel odboru Blízkého východu a severní Afriky ministerstva zahraničí Petr Hladík. „S primárním cílem této limitované operace, která je zaměřena velmi cíleně a na cíle, které brání a komplikují lodní dopravu v Rudém moři, samozřejmě Česká republika souhlasí a tuto operaci podporuje,“ řekl Hladík.

Provokativní a nebezpečné útoky hútíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány, uvedl prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným krokem k zamezení rostoucímu napětí v regionu, míní.

Peking vyzval ke zdrženlivosti, Erdogan mluví o nepřiměřené síle

Ruské ministerstvo zahraničí údery kritizovalo s tím, že jsou dalším příkladem překrucování rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Rada jen den před údery vyzvala povstalce k okamžitému zastavení útoků na obchodní lodě v Rudém moři. Právě kvůli nim v noci na pátek USA a Británie k útokům v Jemenu přikročily.

„Americké letecké útoky na Jemen jsou dalším příkladem překrucování rezolucí Rady bezpečnosti OSN ze strany Anglosasů,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Dodala, že americké a britské údery jsou „naprostým ignorováním mezinárodního práva“ a „eskalují situaci v regionu“.

Peking vyjádřil znepokojení ohledně eskalace napětí v regionu kolem Rudého moře. „Vyzýváme zúčastněné strany, aby se chovaly zdrženlivě a předešly rozšíření konfliktu,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Vyzvala rovněž, aby „všechny strany společně udržovaly bezpečnost mezinárodních vodních cest a neobtěžovaly civilní lodě, protože je to škodlivé pro globální ekonomiku a obchod“.

Útoky spojenců v Jemenu odsoudili jemenští povstalci i jejich spojenci Írán a libanonský Hizballáh a také palestinský Hamás.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil noční americko-britské údery za nepřiměřené použití síly a obvinil USA a Británii, že chtějí z Rudého moře udělat „krvavé moře“. K úderům v Jemenu se vyjádřilo irácké ministerstvo zahraničí, podle něhož akce může vést k rozšíření konfliktu v regionu.

Obavy z eskalace napětí v regionu vyjádřily v pátek také Saúdská Arábie či Omán, který sousedí s Jemenem. Ománský ministr zahraničí Badr Busajdí uvedl, že je hluboce znepokojen a že údery jen přilijí olej do ohně v této extrémně nebezpečné situaci. „Vyzýváme všechny strany, aby zachovaly zdrženlivost a zaměřily se nyní na příměří v Gaze,“ uvedl Busajdí.