TÉMA

Hútiové

Zóna ČT24: Na další údery proti hútíům jsou připraveny i Kanada, Nizozemsko nebo Austrálie

Spojené státy a Velká Británie koncem pracovního týdne zasáhly proti jemenským islamistům. Udeřily na šedesátku vojenských cílů napříč rozvrácenou zemí. Hútíové už slíbili odvetu. Americký prezident Joe Biden po útocích prohlásil, že zvažuje vrátit hútíe na seznam teroristických organizací. Zároveň odmítl, že by se Spojené státy údery nepřímo zapojily do války s Íránem.
14. 1. 2024|

Údery proti hútíům vyvolaly obavy z konfliktů na Blízkém východě. Hlavní roli v destabilizaci regionu má Írán

Jemenští povstalci jsou terčem západního bombardování. Svět si klade otázku, jak se k věci postaví Írán, který tyto nebezpečné ozbrojence podporuje. Útoky povstalců z Jemenu proti mezinárodní lodní dopravě, podle nich spojené s Izraelem, a protiútok amerických a britských sil s sebou přináší obavy z dalšího rozšiřování konfliktu na Blízkém východě. Podle analytiků bude mnohé záviset na další reakci hútíů.
13. 1. 2024|

Zásah proti hútíům byl nezbytný, řekl Pavel. Erdogan mluví o „krvavém moři“

Zásah koalice vedené Spojenými státy a Británií v Jemenu vyvolal četné reakce. Svou podporu vyjádřily například Francie, Dánsko, Nizozemsko i Česko, které bylo s určitým předstihem o úderu informováno. Rusko jej kritizovalo s tím, že jde o další příklad překrucování rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Peking vyjádřil znepokojení ohledně eskalace napětí v regionu kolem Rudého moře.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 13:55|

Zchátralý supertanker u Jemenu je jako tikající bomba. OSN spouští operaci, která má odvrátit únik ropy

U pobřeží Jemenu se chystá jedna z největších ekologických operací všech dob. Organizace OSN dokončila formální přípravy na odčerpání bezmála jednoho a čtvrt milionu barelů ropy z rozpadajícího se supertankeru. Kvůli občanské válce je plavidlo v havarijním stavu a hrozí gigantický únik do moře.
14. 6. 2023|