Zóna ČT24: Na další údery proti hútíům jsou připraveny i Kanada, Nizozemsko nebo Austrálie

Zóna ČT24 o zásahu proti hútíům (zdroj: ČT24)

Spojené státy a Velká Británie koncem pracovního týdne zasáhly proti jemenským islamistům. Udeřily na šedesátku vojenských cílů napříč rozvrácenou zemí. Hútíové už slíbili odvetu. Americký prezident Joe Biden po útocích prohlásil, že zvažuje vrátit hútíe na seznam teroristických organizací. Zároveň odmítl, že by se Spojené státy údery nepřímo zapojily do války s Íránem.

Bombardování vojenských zařízení jemenských povstalců předcházela série varování. Teprve poté jim dala zelenou britská vláda.

Povstalci ohlásili přes sedmdesát zásahů a mluví o pěti mrtvých bojovnících. Exploze zněly na základně v metropoli Saná, u letiště v přístavním městě Hudajdá i na severu ve vojenském táboře u města Sáda. V sobotu následoval menší úder na vojenské cíle v jemenské metropoli.

Do oblasti zatím vyslalo svou fregatu také Německo. Na případné další údery jsou připravené Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko.

Cílem úderů je obnovit bezpečnost mořeplavby na životně důležité obchodní tepně mezi Evropou a Asií. Od 16. listopadu na ní pod záminkou podpory Hamásu proti Izraeli hútíové útočí s použitím zbraní dodaných Íránem.

Pořad Zóna ČT24 se tentokrát věnoval i pomoci českých hasičů při povodních ve Francii, přeshraniční spolupráci záchranářů nebo posilám jízdní policie ve Frýdlantu. Celý pořad je ve videu v úvodu článku.