Ukrajinci údajně zničili na Krymu systém protivzdušné obrany S-400

Ukrajina zřejmě zničila ruský systém protivzdušné obrany S-400 u města Jevpatorija na Ruskem nelegálně anektovaném Krymu při nočním útoku dronů a raket, který ve čtvrtek provedla ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo. Uvedl to zdroj z ukrajinské rozvědky pro agenturu Reuters. Ukrajinská armáda také tvrdí, že poškodila dvě ruské hlídkové lodi v Černém moři. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila jedenáct bezpilotních letounů. Rusové si nemohou být jistí, kde přijde další úder, míní Tomáš Řepa z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany.

Ukrajinské námořnictvo spolu s tajnou službou SBU během speciální operace zničilo ruský systém protivzdušné obrany S-400 Triumf, uvedl s odkazem na své zdroje server Ukrajinska pravda.

Ukrajinské drony nejprve podle médií zneškodnily radary a antény ruského systému. Námořnictvo pak mělo „oslepený“ systém protivzdušné obrany zasáhnout dvěma protilodními střelami Neptun, které se používají i k útoku na pozemní cíle.

Telegramový kanál Krymský vítr uvedl, že obyvatelé Jevpatorije slyšeli zatím nejsilnější výbuch v 05:40 místního času (04:40 středoevropského času), nejspíš západně od města. Zveřejnil také video, na němž na obzoru stoupá sloup hustého kouře, který září, podle BBC nejspíš od požáru. Nedaleko města je vojenské letiště Saki, na které už Kyjev v minulosti útočil, napsala ruskojazyčná verze stanice BBC.

„Koncentrace vojenských objektů a nedaleké letiště – to vše vypovídá, že se provádí naprosto plánovaná práce. Cíle jsou to legitimní, vojenské,“ prohlásila mluvčí jižního velitelství ukrajinských sil Natalija Humeňuková podle serveru Meduza.

Redaktorka Deníku N Procházková k aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Tyto údery znamenají pro Ukrajinu udržení iniciativy, kdy se snaží držet pod tlakem nasazené ruské jednotky. Vidíme, že přesně ničí sofistikovaná a nákladná zařízení. Pro ruskou stranu nebude jednoduché je nahrazovat,“ míní  analytik Řepa. Zničení ruského systému protivzdušné obrany S-400 by přirovnal k oslepení protivníka, po kterém klesá jeho obranyschopnost.

Útoky na ruskou Černomořskou flotu

Také ze Sevastopolu jsou hlášeny čtyři výbuchy. Nad ránem bylo oznámeno pozastavení provozu na Krymském mostě, ovšem bez dalších podrobností. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ve čtvrtek ve vodách Černého moře hlídková loď Sergej Kotov palbou zničila pět ukrajinských námořních dronů.

Ve čtvrtek večer pak ukrajinská armáda oznámila, že se jí během dne podařilo v Černém moři poškodit dvě ruské hlídkové lodi třídy Vasilij Bykov, které jsou podle dostupných informací vyzbrojeny střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Ty Rusko často využívá k útokům proti Ukrajině.

„Síly obrany 14. září 2023 zaútočily na dvě hlídkové lodi projektu 22160 Vasilij Bykov ruské okupační flotily v jihozápadní části Černého moře. Vznikla určitá poškození,“ citovala agentura Unian prohlášení ukrajinských sil.

Již ve středu útočili Ukrajinci na krymský přístav Sevastopol, kde nejspíš vážně poškodili dvě plavidla ruské Černomořské floty, výsadkovou loď Minsk a ponorku Rostov na Donu, které byly v opravě v zasaženém suchém doku. Podle Tomáše Řepy se Ukrajinci dokáží dostat k informacím, kde se ruské lodě nachází, a proto „si Rusové nemohou být jistí, kde přijde příští úder“. Podle něj je to pro Moskvu „velmi zneklidňující a nákladné“.

Srovnání přístavu v Sevastopolu před (vpravo nahoře) a po ukrajinském úderu
Zdroj: Reuters

„Ukrajina nyní na Krym výrazně útočí především drony, ale ve středu i raketami,“ řekla redaktorka Deníku N Petra Procházková. Podle ní byl středeční útok na Sevastopol jedním z největších útoků v Černém moři, který se Ukrajině podařil v průběhu rusko-ukrajinské války. „Zdá se, že Ukrajina směřuje k tomu, aby Krym paralyzovala a ztížila logistiku na jižní frontě,“ dodala.

V současnosti Rusko v Černém moři disponuje osmi bojovými loděmi, mezi nimiž nejsou žádné nesoucí rakety, uvádí ukrajinské námořnictvo.

Ruské útoky na Ukrajinu

Rusko během noci na čtvrtek zaútočilo na Ukrajinu dvaadvaceti drony, z nichž sedmnáct sestřelila protivzdušná obrana, uvedl ukrajinský generální štáb. Ruské nálety a ostřelování si vyžádaly oběti a raněné, dodalo ukrajinské velení.

„V důsledku nočního ostřelování vsi Novodmytrivka v Chersonské oblasti zahynul šestiletý chlapec. Zraněn byl jeho třináctiletý bratr a také tři sousedé. Když se snažili pomoci dětem, sami se stali terčem opakované palby ruských děl,“ napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na prokuraturu. Třináctiletý chlapec byl podle něj hospitalizován, je ve vážném stavu.

Ukrajinská média hlásila výbuchy ve městě Dnipro, které se nachází asi čtyři sta kilometrů jihovýchodně od Kyjeva. Drony mířily na Dněpropetrovskou, Mykolajivskou, Sumskou a Záporožskou oblast, napsal server Ukrajinska pravda. 

Ruské ministerstvo obrany také ohlásilo, že protivzdušná obrana během noci zničila čtyři ukrajinské drony nad Brjanskou oblastí. Zničení dalších dvou dronů oznámil gubernátor Belgorodské oblasti Alexandr Bogomaz, napsala agentura Interfax. Obě ruské oblasti sousedí s Ukrajinou.

Gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt obvinil Ukrajinu z ostřelování pohraniční obce Ťotkino, kde podle něj v tamním lihovaru řidič kamionu podlehl zraněním před příjezdem sanitky.

Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.