Ukrajinci mají úspěchy u Robotyne. Cíle protiofenzivy jsou ale vzdálené, míní analytik

Ukrajinští vojáci dosáhli v posledních dvou dnech takticky významných zisků v obci Robotyne a východně od této vsi, která se nachází v Záporožské oblasti na jihovýchodě země. V analýze to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). O vojenských úspěších u Robotyne v úterý hovořili také ukrajinští vojenští činitelé. Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové se vojáci probojovali do obce a pomocí bojových vozidel Bradley evakuovali civilisty. Agentura Reuters vývoj označila za potenciálně významný pokrok v ukrajinské protiofenzivě proti ruským invazním silám.

„Naši bojovníci provádějí plánované bojové operace a ničí nepřítele. Rusové reagují nepřetržitým ostřelováním Robotyne dělostřelectvem. Boje pokračují,“ uvedla v úterý na platformě Telegram Maljarová, která informovala o úspěchu ukrajinských sil při bojích jihovýchodně od Robotyne a jižně od Malé Tokmačky už v pondělí.

Ukrajinci u Robotyne upevňují své pozice i podle mluvčího ukrajinského generálního štábu Andrije Kovalova. „Dosáhli zisků u Robotyne, upevňují dosažené pozice,“ sdělil v úterý podle serveru Ukrajinska pravda Kovalov s poznámkou, že ukrajinské ozbrojené síly pokračují v ofenzivě ve směru na Melitopol.

Podobná tvrzení jednotlivých stran konfliktu nelze obvykle bezprostředně potvrdit z nezávislých zdrojů. Moskva se zatím k situaci u Robotyne nevyjádřila.

Reuters mezitím ověřil lokaci u záběrů z výšky, a to podle rozložení silnic a polohy budov, které jsou na videu vidět. Shodují se podle něj se satelitními snímky z oblasti. Agentura zároveň poznamenala, že nebyla schopna nezávisle ověřit datum, kdy byl záznam natočen. 

Překonání nejhustších minových polí

Určité ukrajinské úspěchy u Robotyne nicméně potvrzuje ISW. „Geolokační záběry zveřejněné 20. a 21. srpna naznačují, že ukrajinské síly dosáhly centrální části Robotyne a prolomily část ruské obrany jižně od Malé Tokmačky,“ reportoval ISW s odkazem na dvě obce, které se nacházejí několik kilometrů jižně od Orichivu. ISW ve své analýze zmiňuje kromě Maljarové také ruské zdroje.

Prokremelský vojenský bloger podle ISW tvrdil, že ukrajinská armáda po zesílení útoků na linii Robotyne-Verbove obsadila některé pozice v části ruské předsunuté obranné linie. Některé ruské zdroje informovaly o ustoupení ruských sil z některých pozic u Verbove, pravděpodobně v reakci na ukrajinský postup jižně od Malé Tokmačky, píší američtí analytici.

Ukrajinské útoky na Robotyne jsou takticky významné, poněvadž ukrajinský postup v této lokalitě může umožnit ukrajinským silám začít operovat za nejhustšími ruskými minovými poli, domnívá se Institut pro studium války. Vytrvalý ukrajinský postup v oblasti Robotyne má podle něj také pravděpodobně za cíl pokořit ruské síly, které věnovaly značné úsilí, zdroje a personál na udržení pozic v této lokalitě.

Vojtěch Bahenský hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajina musela nasadit rezervy, míní Bahenský

Podle analytika Vojtěcha Bahenského z Asociace pro mezinárodní otázky sice dění u Robotyne znamená pro Kyjev první zisk jednoho z opěrných bodů ruské obranné linie, ale od naplnění cílů ukrajinské protiofenzivy je to stále daleko.

„Nyní je klíčová otázka, jestli se Ukrajině podaří navýšit tempo postupu. Což by ukazovalo na to, že ruské síly jsou vyčerpané,“ řekl analytik.

„Ruské síly však zatím nejeví známky toho, že by jim docházela munice nebo byla jejich morálka fatálně podlomená. Na druhé straně Ukrajina již byla nucená nasadit minimálně část rezerv určených pro průlom právě k tomu, aby dosáhla těchto úspěchů,“ dodal. Nelze však přesně určit, jaká část z daných rezerv se již zapojila do boje, míní Bahenský.

Strategická poloha

Podle Reuters se Robotyne nachází na důležité silnici směrem na dvacet kilometrů vzdálené město Tokmak – Ruskem okupovaný silniční a železniční uzel. Dobytí Tokmaku by bylo milníkem při vojenském postupu ukrajinských jednotek na jih k Azovskému moři, píše agentura, podle níž se ukrajinská armáda v této oblasti snaží rozdělit ruské invazní síly.

Na význam posledního vývoje upozorňuje rovněž ruská služba BBC, která připomíná, že Robotyne je sice malá ves, již Rusové dobyli loni v březnu a před válkou tam žilo méně než pět stovek lidí, ale letos v létě právě v tomto sektoru začala ukrajinská protiofenziva. Jižněji od Tokmaku leží Melitopol, jeden z hlavních cílů ukrajinské ofenzivy, uvádí BBC.

Dlouho očekávanou protiofenzivu Ukrajinců zpomalila připravená ruská obrana. Ukrajinské velení však podle BBC změnilo taktiku a armádě se nyní podařilo vklínit mezi obce Robotyne a Verbove. Ruské jednotky se ocitly ve složité situaci v částečném obklíčení a ukrajinské ozbrojené síly dosáhly hlavní linie ruské obrany v tomto sektoru, podotkla.