Ruský útok u Záporoží si vyžádal mrtvé, bojuje se u Torecka

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho vojska dobyla osadu Šumy u Torecka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Kyjev oznámil, že v oblasti Torecka Rusové oživili tlak. V Doněcké oblasti se odehrávají boje i u Časiv Jaru, který má významnou strategickou pozici. Oběti má ruský útok na město Vilňansk v Záporožské oblasti, informoval oblastní šéf.

Záporožská oblast během soboty zaznamenala několik explozí. Nejméně jedna podle oblastního šéfa Ivana Fedorova cílila na kritickou infrastrukturu. Ruský útok na město Vilňansk, jež se nachází nedaleko Záporoží, si dle Fedorova vyžádal sedm mrtvých, včetně dvou dětí, a 31 raněných. Okupanti kromě infrastruktury zasáhli také obchod a obytné domy. V centru města podle něj nebyl žádný vojenský cíl.

Postup ruských sil v části východoukrajinského bojiště podle agentury Unian potvrdil zpravodajský kanál DeepState, pokládaný za blízký ukrajinské armádě, a to konkrétně u obcí Sokil a Pivdenne v Doněcké oblasti. Podle mapy u této zprávy Šumy leží právě u Pivdenneho. DeepState zaznamenal postup nepřítele také u obce Novoselivka, na kterou se okupanti „snaží útočit ze čtyř stran“.

Osada Šumy mívala svého času 95 obyvatel, alespoň podle údajů z dosud posledního sčítání lidu na Ukrajině v roce 2001. Ale po vypuknutí bojů na východě Ukrajiny mezi Ruskem řízenými separatisty a ukrajinskou armádou se obec ocitla poblíž frontové linie a v roce 2021 zde žili už jen dva lidé, postarší manželé Serhij a Anna, napsal server Meduza.

Kyjev přiznává tlak u Torecka

Ukrajinský generální štáb v pravidelném přehledu situace na bojišti hlásí oživení ruských operací u Torecka, za nejtěžší ale podle serveru RBK-Ukrajina označil situaci u Pokrovska, který se rovněž nalézá v Doněcké oblasti. Nepřítel se snaží vytlačit ukrajinské obránce z postavení u Torecka a boje pokračují ve třech lokalitách, konstatoval štáb bez dalších podrobností.

Ruská strana hlásí prakticky denně dílčí úspěchy či alespoň taktické vylepšení postavení svých vojsk. V ukrajinských médiích se naopak objevují zprávy, podle kterých ukrajinské jednotky dobývají zpět pozice ztracené při nedávné ruské ofenzívě v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny.

Boje o Časiv Jar

V Doněcké oblasti probíhají boje také u Časiv Jaru. Podle ukrajinské armády se Kyjevu podařilo vytlačit ruské síly z východní čtvrti města, informaci ale nelze nezávisle ověřit. To čelí tlaku okupačních vojsk od února, kdy Rusko dobylo Avdijivku. Do strategicky významného místa Ukrajina rozmístila posily koncem minulého týdne, situace tam ale pro obránce zůstává obtížná.

„Nepřítel má velkou vzdušnou výhodu. Kdybychom dokázali zastavit alespoň polovinu dronů, které používají, bylo by to pro nepřítele mnohem těžší. Mnohem. Ale protože nemáme chráněný vzdušný prostor, nemůžeme udělat nic,“ popsal ukrajinský voják Joker.

Boje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruské ostřelování pokračuje dál. I přesto zůstávají ve městě někteří civilisté, zejména senioři. Z města neutekli ani přesto, že se obávají scénáře, kdy by město dobyla ruská armáda.

Časiv Jar je pro invazní vojska strategicky důležitý. Kdyby Rusové obranu města prolomili, otevřela by se jim cesta hlouběji do Doněcké oblasti. „Je na velmi výhodném vyvýšení. Chtějí ho dobýt, aby si vytvořili předmostí pro další fázi – Kosťantynivka, Druživka, Kramatorsk – všechna tato místa jsou odsud na dostřel,“ přiblížil ukrajinský pilot dronů Rarog.